Обикаляй пеша своя град. Здравословно е

Гениално просто: указателни табели окуражават ходенето пеша
Обикаляй пеша своя град. Здравословно е

Един ден в американския град Рали, втори по големина в щата Северна Каролина, се появяват нови пътни знаци. Те не приличат особено на общоприетата маркировка по улиците и дават интересни указания за движение, а именно – за колко минути ходене може да се стигне от съответния знак до друга, важна точка.

Идеята на нетрадиционните знаци е да покаже на местните жители, че градските пешеходни разходки всъщнст могат да доставят удоволствие. Заедно с това пестят пари и щадят околната среда :)

Хората обръщат внимание на цветните табели, вдъхновяват се и така се ражда проекта Walk (Your City), нещо като "Обиколи (своя град)".

Walk (Your City)Инициативата е на Мат Томасуло, който смята, че съгражданите му в Рали толкова са свикнали да използват автомобилите си, че изобщо не се движат и не умеят да преценяват дистанцията от точка А до точка Б. Това, разбира се, важи в различна степен за жителите на всеки град, особено ако е по-голям.

Табелите на Томасуло, който е дизайнер, са ултра семпли. Представляват лесно четим кратък текст, достъпен и за пешеходците, и за шофьорите, отпечатън върху правоъгълник с определен цвят. Зеленият фон обозначава дистанцията до публични места, синият е за градски или институционални обекти, лилавият указва търговски обекти и зони.

Под надписите има стрелка, която сочи правилната посока, а в десния ъгъл, до текста, е отпечатан QR-код, който свързва отделния потребител със съответното приложение на Google Maps.

Указателните знаци могат да се свалят от сайта на Walk (Your City) и да се разпечатват свободно. Закрепването им става най-лесно чрез т.нар. свински опашчици, но могат да се използват и други методи – важна е креативността!

Walk (Your City)

Всяка табелка ще може да се променя индивидуално, за да отговаря на целите на конкретния потребител. Освен това всеки ще може да споделя собствените си указателни проекти.

Идеята на Мат Томасуло е да превърне онлайн платформата в международен портал, предоставящ ориентири на различни езици. Това вероятно скоро ще се случи, тъй като необходимите средства за целта вече са събрани посредством страницата на проекта в Kickstarter.

Walk (Your City)Walk (Your City) определено има шансове за глобален успех, тъй като е инструмент със сериозен общественополезен потенциал. Мат обаче подчертава, че хората трябва да се съобразяват със законодателството в градовете, които обитават, тъй като поставянето на подобни знаци може да бъде незаконно и да се наказва.

Ние определено ще следим развитието на проекта, защото той е абсолютно здравословен: поощрява движението, улеснява социализирането, не натоварва околната среда и пести средства. Пък и нали знаете: обиколи града, за да го обикнеш ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май