Нашите fit-приятели: Марто и плуването

Скачайте в басейна и открийте своя стил
Нашите fit-приятели: Марто и плуването

Надяваме се, че това е първата от много статии, с които наши приятели ще ви покажат своя начин да влязат във форма или просто да се чувстват добре. Следната история е на Марто, когото сигурно си спомняте от нашата поредица интервюта на тема "Той и тя в...". След като опознахте неговата кулинарна страна, е време той да ви разкаже за взаимоотношенията си със спорта и резултатите, които е постигнал, благодарение на тях.

 

Като всяко дете, което обича спорта, съм тренирал какво ли не. Волейбол, баскетбол, тенис на корт, но плуването е спортът, който наистина ме грабна и вече повече от 9 години (с малки прекъсвания) ме кара да се чувствам прекрасно. Това е спортът, който лично за мен има много предимства пред останалите и сега ще се опитам да ви опиша именно тези плюсове.

Плуването е спорт, който натоварва повече от 2/3 от телесната мускулатура по време на движенията. Поради факта, че сме във водата, силата на земното притегляне е много по-слаба, а това значи много по-малко натоварване на ставите и костите. Затова плуването се препоръчва след травми на двигателната система. Плуването подобрява сърдечно-съдовата дейност в комбинация с подобряване и на дишането и улеснява освобождаването на секрети от белите дробове, поради хоризонталната стойка на тялото по време на активността. Спецификата на плуването увеличава белодробния капацитет и този на сърцето. Подобрява мускулният тонус и междумускулната координация на цялото тяло, като се увеличва и енергоразхода. По време на тренировка постоянно сте във вода и потта, която отделяте, не изсъхва по вас, а директно се измива, затова някои казват, че плувците имат красива кожа. Екипировката излиза доста евтина, защото са ви необходими само няколко неща, за които ще стане дума по-долу.

Стиловете, които съществуват в рамките на олимпийския спорт, са 4 вида: бруст (Breaststroke), кроул (Freestyle), делфин (Butterfly) и гръб.

Бруст е най-бавният от четирите стила, като при него по-голямото натоварване е на гърба и ръцете. Позволява плуване с ниска скорост при дълги серии (1-2 км) и възможност за релаксиране след серии на кроул и бътерфлай.

Кроулът е пък най-бързият стил, който е може би и най-разпространеният сред повечето любители на плуването. Техниката е лесна, а натоварванията са достатъчни за добра тренировка с голям разход на енергия. Натоварването на краката тук е доста по-голямо от това на гръб и бруст. Стилът се слави със скоростта си, но при добра техника може да се използва и за много дълги серии в басейна. (спринтово 50-100 м, маратонско 1-2 км)

Бътерфлай е най-атрактивният стил, които изисква най-много енергия. Натоварванията на гърба, ръцете и краката са най-високи в сравнение с другите стилове. Делфинът бързо изтощава цялото тяло, затова стилът е удачен е за къси серии (50-100 м)

Гръб е стилът, с който плувците почиват. Независимо от натоварването на малките гръбни мускули и средните раменни глави, той се слави с по-лежерно отношение към съпротивлението на водата. Може да се ползва и за къси и за дълги серии, като е удачен за комбиниране с други стилове за по-добри резултати.

Загряването преди плуване е важен процес, който не отнема много време. Достатъчни са 10-15 клякания, 10-15 въртеливи движения в раменете и кръста преди да влезем в басейна.

Моята тренировка е 2 км за 1 час, като тренирам 3 пъти седмично, а съчетанията ми са следните:

  • Серия от 500 м бруст. Като най-бавен стил с него загрявам вече и във водата.

  • Почивка от 1 минута, след която следва 500 м съчетано кроул и бруст.

  • Отново почивка от 1 минута. Следват 2 серии по 250 м кроул с почивка от 30-тина секунди между сериите. Завършвам отново с 500 м съчетано бруст и кроул.

Резултатите, които постигнах, са свалени 10 кг. за малко по-малко от 3 месеца, като не мога да се похваля с хранителен режим през това време. Не съм ограничавал определени храни, но движението в басейна си оказа влияние и затова резултатът е такъв. Сигурен съм, че с хранителен режим ще е още по-добър.

В самото начало тренировките ще са доста натоварващи за начинаещите, и ще се учудвате колко малко издържате, но с всяко следващо влизане в басейна ще сте по-уверени и ще увеличавате дължините, за да достигнете тези, които ще са ви комфортни за една добра тренировка. Най-важното е да плувате колкото ви позволяват силите. Не се претоварвайте.

Екипировката, която ще ви е необходима, е бански, шапка, очила и, ако имате нужда, тапи за уши. Препоръчвам бански от еластични материали по тялото, защото типът шорти не са много подходящи за тренировки в басейн. Очилата са много важни, защото предпазват очите ви от химикалите в басейните, а и видимостта с тях е много по-добра.

Шапката е задължителна от гледна точка на хигиената, а именно да не попадат косми в басейна. Аз като плешо си позволявам да влизам без шапка :) Много хора мислят, че шапката ще предпази косата им от намокряне... избийте си го от главата, няма как да стане.

Тапите за уши са за хората които имат проблеми с възпаления и подувания на ушите. Мисля, че е повече от ясно, че ще ви са необходими джапанки и хавлия.

София предлага над 15 покрити басейна с възможности за плуване, карти с намаления и прочие. Проверявайки в интернет, съм сигурен, че ще намерите подходящия за вас басейн. И така... скачайте в него и започвайте да гребете :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май