Изгорете калории, спестете електричество

Използвайте стълбите!
Изгорете калории, спестете електричество

Прикачени документи

Ако някъде там има Рай, аз със сигурност няма да попадна в него. Преди няколко седмици лиших една своя връстница от изконното й право да се вози в асансьор. Ситуацията беше такава, че огромно количество мебели имаха нужда от качване до четвъртия етаж. Реших да се възползвам от способността на това електрическо съоръжение да превозва тежък товар във вертикала и заех целия му полезен обем с покъщнина. Точно в този момент отнякъде се появи въпросната девойка с твърдото намерение да се качи вътре. Аз й обясних, че точно в момента това няма как да се случи и бях възнаграден с погледа, от който разбрах, че за душата ми няма спасение.

Винаги съм бил на мнение, че всеки, който разполага с крака и знае как да ги използва, не би трябвало да има проблем с изкачването на стълби. Още повече, ако същият този човек няма спешна работа нагоре или надолу и същевременно иска да направи нещо за здравето и външния си вид. Но реалността е друга. Хора чакат на опашка пред ескалатора в метрото, докато стълбището пустее. Асансьорната шахта кънти от застрашителното чукане на съседа от четвъртия етаж, докато друг съкооператор държи вратата на третия. Тъжна история...

Междувременно в САЩ научната мисъл не спи, ами търси прости начини да стимулира обществеността да се размърда. Вярно, че някои от тях са напълно идиотски, но пък други определено заслужават внимание. Тук конкретно визирам едно изследване, публикувано преди няколко години в Американския журнал по превантивна медицина. То се провежда в три нюйоркски постройки с различно предназначение – триетажно лечебно заведение, 8-етажна университетска сграда и 10-етажно общежитие.

Като за начало се отчита среднодневният брой души, използващи стълбите на трите места. После във фоайетата се поставя следната табела: "Изгорете калории, спестете електричество. Използвайте стълбите!". Седмица след това е регистриран сериозен прираст на трафика по стълбищата (между 9,2% и 34,7%). Още по-интересното е, че дори 9 месеца по-късно тези резултати остават завишени. В общежитието стълбите се използват 42,7% по-често, отколкото преди поставянето на надписа. В лечебното заведение е отчетено, че 20,3% повече хора предпочитат да се качат нагоре пеша.

Впоследствие на хиляди места в Ню Йорк са поставени подобни табели в опит да се завиши ежедневната физическа активност на населението.

Къде сме ние на фона на подобни инициативи? Засега – на средата на нищото! Моето предположение е, че дори и здравеопазването да се превърне в приоритет №1 на държавната политика, пак ще си говорим предимно за болници и лекарства.

Като малък бях чул отнякъде, че всяка изкачена стълба увеличава живота с 2 секунди. Тогава се чудех дали, ако си намеря достатъчно висок блок за катерене и търча нагоре-надолу през цялото време, ще стана безсмъртен. Сега знам, че това са пълни глупости. Въпреки това не пропускам да използвам стълбището. Знам, че така горя калории, пестя електричество и стимулирам случването на разни здравословни и оздравителни процеси в тялото си, които се акумулират с времето.

Въпреки че вероятността да обожавате съседите си е твърде малка, ще ви призовем да им направите една услуга. Ако споделяте нашите идеи, бъдете така благотворителни и разпечатайте файла, който ще откриете прикачен към настоящата статия. Отделете минута от времето си и няколко сантиметра тиксо, за да го залепите на видно място при асансьорите на първия етаж. Направете го и в сградата, където работите и въобще – навсякъде, където няма да бъдете арестувани за това. Помогнете ни да размърдаме българина поне мъничко!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 02.03.2012 | 17:04
    Много добра инициатива! Разпечатвам и започвам офанзива в съседните входове! :)))

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май