Готови, старт! Тичайте на открито

С няколко прости трика плавно ще излезете от залата и ще тичате навън
Готови, старт! Тичайте на открито

Докато пресичахме парка вчера на път за вкъщи, с радост забелязахме, че броят на джогинг ентусиастите се e увеличил двойно, за разлика от предния ден. И нищо чудно – пролетта е просто чудесен сезон за тичане, както и за всяка друга дейност на открито.

Все пак преходът от фитнес залата към джогинга в парка не винаги е лесен. Свежият въздух  със сигурност ще се отрази добре на тонуса ви, но краката са отвикнали да тичат по различна от тази на пътеката настилка. За да им помогнете да свикнат с новите условия, следвайте тези няколко съвета:

 

Започнете разумно

Основната ви цел трябва да бъде адаптирането на ставите към новата повърхност за тичане. За това ви предлагаме всяка седмица да прибавяте по една сесия бягане на открито към програмата си, като едновременно с това намалявате броя на тренировките в залата.

Ако, например, тичате на машина три пъти в седмицата, преходът към тренировките навън ще ви отнеме около месец. Нещо по-важно: не започвайте с амбициозен маратон. Вместо това...

 

Осигурете меко приземяване

Мека настилка и приятелски настроени към ставите са пътеките в парка, както и алеите.

Избягвайте бетонните тротоари и разчитайте на добрия стар асфалт, тъй като бетонът е пет пъти по-твърд.

Освен това не забравяйте да тичате срещу посоката на движение на колите, ако има такива наоколо.

 

Надолу и нагоре

Изкачването на склон може да ви накара да се почувствате като герои (особено като стигнете върха), но то, както и спускането, имат потенциал да натоварят твърде много ставите на коленете и мускулите на бедрата.

Ако тичате по наклон: не се чупете в кръста и не се дърпайте назад. Обратното, използвайте инерцията и наклонете тялото напред.

Правете по-малки крачки, защото големите причиняват по-голямо натоварване в коленете. В началото може да ви се струва странно, но с практиката ще свикнете, обещаваме.

Сега е перфектното време да стегнете мускулите на долната част на корема. Това ще осигури опора в торса и ще улесни равномерното разпределяне на тежестта.

Нещо повече: за да повишите издръжливостта на краката, от която безспорно ще имате нужда, може да пробвате клекове на един крак. Трудни са, но ще се уверите, че с тях ще постигнете страхотни резултати.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май