Бързи и яростни в плуването

Заложете на добра техника, за да постигнете целта си
Бързи и яростни в плуването

Както вече се убедихте, скоростта има голямо значение във всеки спорт. Що се отнася до плуването, за да я достигнете, имате нужда най-вече от три неща – добра техника, разумен обем на тренировките и адекватна структура (интензитет). Оформете ги в ума си в пирамида, на чийто връх поставете, без да се замисляте, добрата техника. Последната е най-важната, не се съмнявайте.

Представете си, например, някой, който току що е усвоил кроул и свободен стил. Той плува всеки ден (обем) и може да се похвали с висок интензитет на сесията.

С течение на времето плувецът безспорно ще подобри функциите на сърдечносъдовата си система и мускулната си издръжливост. Но заради слабата си техника бързо ще достигне ограничителната линия на възможностите си. Защото, както ви е известно, в плуването човек изразходва много енергия и прогресът, за съжаление или не, идва по-бавно. (А може би точно за това плуването е интересно?)

Нека започнем заедно от тук:

Техниката

Тя е онази, която ви позволява да поддържате висока скорост на дълги разстояния. Нещо повече: добрата техника ви помага да разпределяте енергията си правилно.

В тази връзка е добре да си осигурите професионален инструктор, който да ви помогне в това спортно предизвикателство. Той ще обърне внимание на качествата, които е нужно да усъвършенствате, за да станете по-бързи в плуването.

Ако не разполагате с финансовата възможност да си позволите треньор, в интернет бихте могли да откриете достатъчно видео материал, илюстриращ основните стилове.

Естествено, техниката на плуване е сложна и включва изключително много детайли. Все пак редица специалисти смятат, че за да повишите скоростта си, трябва да обърнете специално внимание на дължината и честотата на загребванията. Оказва се, че по-късите дължини на загребване позволяват на плувеца да развие по-висока скорост. Едновременно с това ще се наложи и да усъвършенствате ритането – знаете, че то хаби доста енергия, от която ще имате нужда, в случай, че желаете да сте бързи и яростни.

Обемът

Не се плашете, не е задължително още от началото да плувате два пъти на ден, пет пъти в седмицата. Всъщност три пъти седмично е напълно разумен обем, като се вземе предвид амбицията ви за по-висока скорост. Нещо повече: би било добре да се доверите на едночасова сесия и да плувате най-малко по 3 000 метра всеки път.

Бъдете реалисти. Човекът, на когото искрено се възхищавате, е прекарал хиляди часове във водата, за да може да демонстрира такава блестяща техника и да постигне подобна скорост. И вие можете, но е нужно време и отдаденост.

Структурата

Винаги може да скочите (или да не скочите ) в басейна като Мистър Бийн и да се плацикате до припадък пред изумения поглед на другите. Но защо?

Истинските плувци структурират почти всяка сесия, като включват разнообразие в стиловете и всеки път работят за постигането на различна цел (мускулна издръжливост, скорост и т. н.). Това, между другото, важи с еднаква сила за всеки друг спорт, с който решите да се захванете.

Една типична сесия трябва да включва следните компоненти:

10- 15% леко загряване (4 дължини x 100 метра с 20 секунди почивка между тях);

10-20% загребвания и ритания;

40-70% основна линия на тренировката (6 дължини x 200 метра с 30 секунди почивка между тях или 12 дължини x 100 метра с 15 секунди почивка между тях);

5-10 % завършване със спокойно плуване (100 метра);

Тази схема, разбира се, е доста примерна. Вие сами знаете от какво точно имате нужда и как да се усъвършенствате.

А сега ви желаем бърза и яростна сесия!

ключови думи:
кроул плуване техника

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май