Кафето ще ви излезе по-евтино, ако кажете "добро утро"

Или "добър ден". Ама не у нас, а в малко заведение в Ница, Франция
Кафето ще ви излезе по-евтино, ако кажете "добро утро"

Французите са световно известни със своята прословута любезност, но... и те са хора – доста често им случва да се поддават на емоциите си и да бъдат груби и несъобразителни в ежедневието си (виждала съм го със собствените си очи!).

В едно симпатично кафене в Ница обаче гражданите на Страната на петлите са длъжни да бъдат винаги учтиви, ако искат да получават сутрешната си доза кофеин на приемлива цена :) Преди време собственикът на заведението – хитрият Фабрис Пепино, измислил интересен ценоразпис за невъзпитаните клиенти, а именно:

- Тези, които си поръчват без да поздравят, а само с думите "Едно кафе", заплащат "скромните" 7 евро за чаша.

- Хората, които добавят и едно "моля" към поръчката си, олекват с 4, 25 евро.

- А слънчевите персони, които поръчват с "Добър ден, едно кафе, моля!, плащат само 1, 40 евро, късметлии.

1136431A Cup of Jo

Самият Фабрис не смята, че подбива конкуренцията с интересното си хрумване и е на мнение, че "моралът", който е въвел, дава добри резултати. "Повечето ни клиенти са редовни посетители, те приемат ценоразписа като шега и се забавляват", обяснява Пепино. Той е далеч от мисълта да влиза в ролята на възпитател, просто не желае в кафенето му да влизат и да се саморазправят изнервени индивиди, които често забравят, че отсреща имат човешки същества, а не машини за кафе.

Да ви кажа честно, страшно се кефя на идеята на инициативния французин. Много ми се иска и тук някой да въведе подобна схема, ама навсякъде, където се сещате: в градския транспорт, в ресторантите, в болничните заведения... Тайничко и наивно се надявам, че един ден и ние – "европейците", ще разберем, че доброто отношение е безценно. Грозно е да плащаме за него, не мислите ли? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април