Миришеш на бъчва!

Дори и на следващия ден
Миришеш на бъчва!

Грижата за тялото си е грижа за тялото, ама отвреме-навреме душата знае как да си вземе своето и тогава нещата могат да придобият апокалиптичен характер. Но днес нямам намерение да ви разказвам пиянски истории, а по-скоро да дискутирам един проблем, с който да кажем, че не съм точно на "вие". Той е познат още като "алкохолен дъх" и със сигурност ще помогне на махмурлука да съсипе и без това попиляния ви следващ ден. В градския транспорт ще ви заобикалят отдалече. Колегите ще ви гледат по "онзи" начин в асансьора. Ще се молите шефът да не припарва до бюрото ви. Иначе казано, към болката и потискащото чувство за безсилие и вина ще бъдат добавени и конски дози срам и позор.

Силен старт на настоящата статия би било оповестяването, че алкохолният дъх не се определя от дъха на питието (питиетата?), с което злостно сте се наказали предната вечер. Чувал съм разни невежи да разказват как водката е най-добрият избор, защото, видиш ли, миришела най-малко. Смея се на подобни твърдения с глас! Можете да се натряскате с водка, с уиски, с пиня колада, с бира, със спирт за горене, дъхът ви на следващия ден ще бъде все един и същ. Това е така, защото осезаемият аромат на питието е точно толкова краткотраен, колкото и съдържанието на портфейла ви в същата тази нощ. Истинският алкохолен дъх е доста по-... вътрешен и упорит, отколкото би ви се искало.

Така. Нали знаете, че алкохолът е скапана отрова? Когато нахлуе в тялото ви, той се абсорбира доста бързо и претърпява серия от химични реакции в черния дроб с цел да бъде обезвреден. За да не изпадаме в разни подробности, които и аз не разбирам, просто ще кажем, че тялото не е в състояние да обработва неограничени количества алкохол наведнъж. Когато вие се наливате със скорост, която не отговаря на алкохолния ви метаболизъм, всичкият излишен (излишен?!) етанол просто безотговорно циркулира из кръвообращението ви, посещава мозъка ви, играе си със сърцето ви, като не пропуска и дробовете ви.

inm.comЗапочна ли да ви просветва? Докато не изтрезнеете напълно, белите ви дробове ще бъдат пълни с алкохол и той ще си смърди най-безочливо оттам за ваш най-голям ужас. На този неизгоден житейски факт се основава и подлата употреба на дрегери от блюстителите на реда. Затова и "духането" е много добър начин за установяване на количеството необработен етанол, което приютявате. Издъвчете всички дъвки на света, ако искате – на дрегера и на лицето, което ви очаква с точилката вкъщи, им е все тая. Още повече ще ви се хареса и фактът, че, когато сте злоупотребили, алкохолът може да напуска тялото ви и с потта. Да, вие наистина миришете на бъчва и миризмата не излиза само през канелката, ако ми позволите да се изразя по този начин.

Много ми се иска да ви кажа, че срещу алкохолния дъх има лек, но няма да го направя, защото не съм възпитан да лъжа нагло хората. Никой все още не е измислил белодробна дъвка, това с магданоза са пълни глупости и изобщо – забравете! Просто си дайте време и прегърнете позора като отдавна изгубен приятел. Иначе превенцията е другият ви приятел, но той съвсем не е толкова симпатичен. Сещате се – умереност, ала-бала. Почти никога не работи, много добре го знаете. Наздраве, пък да му мислят околните!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април