Кафето ще ви излезе по-евтино, ако кажете "добро утро"

Или "добър ден". Ама не у нас, а в малко заведение в Ница, Франция
Кафето ще ви излезе по-евтино, ако кажете "добро утро"

Французите са световно известни със своята прословута любезност, но... и те са хора – доста често им случва да се поддават на емоциите си и да бъдат груби и несъобразителни в ежедневието си (виждала съм го със собствените си очи!).

В едно симпатично кафене в Ница обаче гражданите на Страната на петлите са длъжни да бъдат винаги учтиви, ако искат да получават сутрешната си доза кофеин на приемлива цена :) Преди време собственикът на заведението – хитрият Фабрис Пепино, измислил интересен ценоразпис за невъзпитаните клиенти, а именно:

- Тези, които си поръчват без да поздравят, а само с думите "Едно кафе", заплащат "скромните" 7 евро за чаша.

- Хората, които добавят и едно "моля" към поръчката си, олекват с 4, 25 евро.

- А слънчевите персони, които поръчват с "Добър ден, едно кафе, моля!, плащат само 1, 40 евро, късметлии.

1136431A Cup of Jo

Самият Фабрис не смята, че подбива конкуренцията с интересното си хрумване и е на мнение, че "моралът", който е въвел, дава добри резултати. "Повечето ни клиенти са редовни посетители, те приемат ценоразписа като шега и се забавляват", обяснява Пепино. Той е далеч от мисълта да влиза в ролята на възпитател, просто не желае в кафенето му да влизат и да се саморазправят изнервени индивиди, които често забравят, че отсреща имат човешки същества, а не машини за кафе.

Да ви кажа честно, страшно се кефя на идеята на инициативния французин. Много ми се иска и тук някой да въведе подобна схема, ама навсякъде, където се сещате: в градския транспорт, в ресторантите, в болничните заведения... Тайничко и наивно се надявам, че един ден и ние – "европейците", ще разберем, че доброто отношение е безценно. Грозно е да плащаме за него, не мислите ли? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април