Какво прави пролетта с нас?

По един или друг начин, тя възвръща жизнените ни сили. И този процес е необратим :)
Какво прави пролетта с нас?

Тъй като на Великден се случват чудеса, очаквайте след прочитането на тази статия да ви се изпълнят поне три желания! За да увеличим шансовете за случването на подобни магии, ние ще ви поднесем кратки разсъждения, свързани с великолепната пролет, настъпващия Великден и освежаващия ефект, който те оказват върху изморените ни от сняг организми. Приятно четене!

Науката говори: с удължаването на деня рязко спадат нивата на "приспиващия" хормон – мелатонин, а щедрото слънце ни инжектира купища от хормона серотонин, който обикновено свързваме с доброто настроение, самочувствието и други неща, за които можете да се осведомите тук.

За щастие, независимо дали пролетта е по-топла или по-хладна, количеството слънчева светлина, на което се радваме през настоящия сезон, е значително по-голямо от това през зимата. Поради тази причина, стремителното нарастване на деня, което се случва от май до юни, има свойството да ни прави по-енергични, свежи, работоспособни и жадни за любов.

Като споменахме любов: Вече е налице завишеният сексуален апетит, характерен за пролетта. Той е намерил израз дори в анимационните филмчета – под формата на еуфорични птички, които се гушкат по дърветата. Стремежът към откриване на партньор е факт, отново под действието на някои хормони, или по-точно – на лутеинизиращия хормон. Знам, че звучи ужасяващо, но казано накратко, той стимулира овулацията при жените и регулира секрецията на тестостерон – при мъжете.

Та, уравнението е следното: пролет=производство на лутеинизиращ хормон=идва ви да се нахвърлите на възможно повече мъжки/женски индивиди, които ви изскочат на пътя. А щастливите двойки се радват на още по-щастливо семейно съжителство.

Искате ли да прочетете и нещо, което не е свързано с хормони? Това е най-лесното. Излезте навън. Поемете дълбоко въздух. Усетете аромата на разцъфващи дървета, каквито все още могат да се срещнат и в града. Вижте тревата, стремително пораснала в парковете и градинките пред блоковете. Не ви ли идва да тичате само при вида на тази свежест?

Не на последно място, сетете се за всички предстоящи пролетни празници, свързани със семейно щастие, плодородие и сладка почивка. О, да, нека ви припомним, че тъкмо сега се откриват все повече възможности за спорт на открито :)

Сега е и времето да се насладим на усмихващата ни се природа. Нека й благодарим, за това, че се възражда всеки път, въпреки небрежното ни отношение към нея. Нека се замислим какво можем да направим, за да я съхраним. Нека се усмихваме повече, въпреки, че животът ни не е лесен.

Да се опитаме да придадем смисъл на ежедневието, независимо, че често ни се налага да сме черногледи. Защо не опитаме да участваме активно в случването на великденското чудо? Казват, че веднъж се живеело...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април