Медитацията подмладява ума

Медитацията не само освобождава съзнанието, но и поддържа мозъка по-млад
Медитацията подмладява ума

Редовната медитация на средна възраст подмладява мозъка ви със седем години и половина, разкрива ново изследване. Учените смятат, че комбинацията от силна концентрация и релаксация може да предизвика образуването на нови мозъчни клетки. 

Според мнозина медитиращите хора са по-умни, но новите проучвания откриват връзката на техниката с болестта Алцхаймер и намаляването на риска от загуба на паметта с възрастта. 

1693822Pinterest

Учените сканирали мозъците на 50 американски мъже и жени, които редовно медитирали, както и тези на 50 немедитиращи. Резултатите били обработени от компютърна програма, която анализирала изображенията според възрастта на участниците и физическото им състояние. И резултатите били поразителни. Мозъчната възраст на немедитиращите била същата като тяхната реална възраст, т.е. 55-годишните имали мозък на хора на 55 години, нито повече, нито по-малко. Но по-интересното е какво се случва в групата на медитиращите – техните мозъци били по-млади от тях самите. Така 50-годишните участници в експеримента се оказали с 43-годишни мозъци. 

Ползите стават все по-големи с напредването на възрастта. За всяка година след 50, медитацията намалява възрастта на мозъка с цяла година. 

"Това изследване показа, че техниката запазва мозъка по-млад и намалява скоростта на остаряване на по-късен етап от живота”, обясниха германски експерти от Университетската болница в Германия.

Източник - БГНЕС

ключови думи:
здраве медитация мозък

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември