Неидентифициран сеизмичен обект предизвика вълна, висока колкото небостъргач

Неидентифициран сеизмичен обект предизвика вълна, висока колкото небостъргач

Международен екип от учени регистрира необичаен сеизмичен сигнал през септември 2023 година, който се свързва с гигантска вълна, висока колкото небостъргач. Откритието е публикувано в списание Science.

Сигналът, наречен "неидентифициран сеизмичен обект" (USO), имаше необичаен характер - вместо многослойните трептения, характерни за земетресенията, записано бе монотонно бръмчене с една честота. Това явление продължи девет дни и беше засечено в станциите за наблюдение по цялата планета, от Арктика до Антарктика. По-късно беше установено, че източник на сигнала е огромно свлачище във фьорда Диксън в Гренландия, което предизвика 200-метрово цунами.

За да определят точните причини на това явление, изследователите са използвали различни методи, включително анализ на сеизмични данни, сателитни изображения и наблюдение на нивата на водата във фиорда. Извършени са и подробни симулации, за да се покаже как е възникнало цунамито. Това събитие е резултат от много години климатични промени: ледникът, който се е стопил поради покачващите се температури, вече не е могъл да задържи образуваната маса, което доведе до свлачището.

Данните показват, че срутената маса от лед и скала е била толкова огромна, че можела да напълни 10 000 олимпийски басейна. Това събитие създаде явлението "сейш", стояща вълна във фьорда, и това явление продължи девет дни. Вълната с пикова височина от 200 метра беше една от най-високите, регистрирани от десетилетия.

Преди това се смяташе, че полярните региони не са подложени на такива катастрофални явления като цунами, но затоплянето води до дестабилизация на ледниците и склоновете. Това откритие е първото регистрирано цунами в Източна Гренландия.

Свлачищата и произтичащите от тях цунами могат да станат по-чести в бъдеще, тъй като ледниците продължават да изтъняват и вечната замръзналост да се топи. Учените предупреждават, че традиционните методи за анализ може да не са достатъчни за прогнозиране на подобни събития и призовават за разработването на нови подходи за изучаване на подобни природни явления.

 

ключови думи:
цунами

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември