Кой е оптималният час за лягане?

За здравословния сън е важно не колко дълго спите, а кога лягате
Кой е оптималният час за лягане?

За качествения сън не е важно колко спите, а в колко часа си лягате, показва ново изследване. 

Не е същото да спите от 23:00 часа вечерта до 7 сутринта и от 01:00 часа през нощта до 9:00 часа сутринта. За възрастния човек добрият сън е този, който започва към полунощ и продължава до 7 сутринта, а това може да забележите сами при смяна на часовника или дълъг сън. 

След това са ви нужни няколко дни, за да се върнете към нормалното си състояние. За да може мозъкът да работи нормално, е необходимо да се наспите добре, като запомнете, че не е важна продължителността на съня, а ритъмът му. За това учените достигнали до заключението, че най-добрият час за лягане е 23:00 часа вечерта. 

Нередовният сън може да ви направи отпаднали, раздразнителни. Той намалява паметта и способността на мозъка да работи драстично намалява. Недоспиването влияе зле на целия организъм и засилва риска от инфекции. Изморените хора са по-податливи на заболявания и по-лесно могат да си лепнат настинка и грип. 

За здравословния сън е добре да спазвате няколко навика – преди лягане не се хранете обилно, не пийте алкохол, не пушете цигари и не яжте огромни количества шоколад.

Източник - БГНЕС

ключови думи:
покой почивка сън

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април