Фреш

Човекът винаги е търсил и намирал начини да подчинява природата на апетитите си. Ето защо, привидно...

Човекът винаги е търсил и намирал начини да подчинява природата на апетитите си. Ето защо, привидно естествени продукти като бананите и царевицата, които всеки ден слагаме на масата си, нямат нищо общо със своя праоблик.

Най-малкото, плодовете на нито едно от двете растения не са били годни за човешка консумация. Достигането им до познатия на всички ни вид и вкус се осъществява посредством дългогодишен процес на селекция и одомашняване. Това не са два изолирани случая, а практика, на която дължим препитанието си като вид в настоящия момент.

Затова идеята да се храним като предците си стотици хиляди години назад във времето може да е романтична, но неосъществима поради няколко основни причини. Първо, никой не може да ви каже със сигурност какво са яли тези хора. Второ, не можем да бъдем напълно уверени, че то е било по-добро от здравословна гледна точка. Трето, със сигурност не е било по-вкусно и хранително.

Прогресът невинаги е лошо нещо и ако не беше той, почти сигурно нямаше да ни има. Не и във вида, в който ви позволява да четете настоящия текст :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април