Фреш

Това, че към определен момент науката няма много конкретни отговори на някои много конкретни...

Това, че към определен момент науката няма много конкретни отговори на някои много конкретни въпроси, не означава, че тези отговори се крият във възможно най-ненаучното обяснение, което може да ни мине през главата. 

В подобни случаи често се прилага т.нар. нулева хипотеза - това е приемането по подразбиране, че между две събития няма връзка или че дадена интервенция няма ефект. 

Отхвърлянето или опровергаването на нулевата хипотеза и оттам - приемането, че две събития са свързани или че интервенцията е ефективна, е базата, на която трябва да градим модерното познание за това как се случват нещата около нас и вътре в нас. 

Тоест, за да докажеш, че твоето "алтернативно" лекарство наистина лекува (или предпазва от) рак, не е достатъчно само да изтъкнеш, че медицината все още е сравнително безпомощна в борбата с това заболяване.

Напротив, необходимо е да демонстрираш безапелационно ефективността на твоя метод и да позволиш той да бъде проверен многократно от други хора, и в крайна сметка да бъде демонстрирано, че дори и в безпристрастни условия ефектът от него остава непроменен или поне сходен.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април