Фреш

Преди по-малко от век в психологията е битувала хипотезата, че бебетата и малките деца се...

Преди по-малко от век в психологията е битувала хипотезата, че бебетата и малките деца се привързват към майките си поради простия факт, че женският родител е източник на храна. 

Един психолог на име Хари Харлоу обаче изпитва смътното подозрение, че може и да не е точно така. Той отглежда макаци резус без майки, предоставяйки им възможността да избират между два вида "мащехи". Единият вид е направен от дървен материал и телена мрежа, увита във формата на торс. В торса е поставена бутилка мляко, от която бебетата могат да пият, когато пожелаят. Другият вид е също е от дърво и тел, с тази разлика, че в него няма мляко, но пък за сметка на това телта е облицована в мек плат. 

Ако приемем хипотезата на психолозите от средата на миналия век за вярна, то спокойно бихме заключили, че маймунките са се привързали към първия вид "майки". Да, обаче се случва точно обратното - малките прегръщат мекичките чучела. 

Резултатите от експеримента са много революционни за времето си и може би тривиални за настоящето. Малките обичат майките си, не защото те осигуряват прехрана, а защото те са източник на любов или поне топлина. "Човек не може да живее само с мляко. Любовта е емоция, която няма как да бъде напълнена в бутилка", пише Хари Харлоу в заключение на своите наблюдения.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май