Фреш

Обикновено мислим за човешкия характер като за нещо, с което се раждаме и което в малка степен може...

Обикновено мислим за човешкия характер като за нещо, с което се раждаме и което в малка степен може да бъде променено в резултат от полученото през младежките години възпитание. Затова съществуват и редица поговорки, сред които най-известната може би е за вълка, за когото е по-вероятно да смени козината си, отколкото да промени своя нрав. 

Истината обаче е, че човешкият характер отива далеч отвъд примитивния инстинкт на вълка и е сложна система от познания, емоции, мотивации и поведения, която варира според ситуацията и се развива в рамките на целия ни жизнен път. Установено е, че социалните роли, например (служител, работодател, майка, съпруг и т.н.), са един от основните фактори за промяна в характера. 

Американският трансгресивен писател и журналист Чък Паланюк ("Боен клуб") казва, че за всеки различен човек, когото срещаме, ние се превръщаме в различно човешко същество. В този смисъл спокойно бихме могли да обобщим, че няма добри и лоши хора, но съществуват добри и не чак толкова добри взаимоотношения.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май