Фреш

Независимо от факта, че суровоядството има своите многобройни привърженици, готвенето продължава да...

Независимо от факта, че суровоядството има своите многобройни привърженици, готвенето продължава да бъде много важно и напълно уникално за човечеството умение. 

Топлинната обработка на храната я прави по-безопасна, по-дълготрайна и по-вкусна. В миналото огънят е предоставял възможност на предците ни по-лесно да отварят, разфасоват и смилат най-различни продукти, годни за ядене. 

В днешно време приготвянето на храна в домашни условия (противопоставено на храненето в заведения) се асоциира с по-добро здраве и по-нисък процент подкожни мазнини. 

Не на последно място, готвенето прави нещо, за което малцина от нас са се замисляли - то прави енергията и някои хранителни вещества в храната много по-лесноусвоими от човешкото тяло. Някои еволюционни биолози предполагат, че именно то е допринесло за отличаването ни като вид от семейството на приматите и за развитието на мозъка ни до капацитета, с който разполагаме в момента. 

Едно приблизително изчисление показва, че ако ни се налагаше да задоволяваме енергийните си потребности с диетата на едно средностатистическо шимпанзе или горила, например, би трябвало да преживяме по 9,3 часа на ден. В този смисъл, готвенето не е времеемко, то е времеспестовно занимание :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април