Фреш

Знаете ли кога едно нещо е смешно? 
1. Когато е неуместно (или извадено от контекст).
2....

Знаете ли кога едно нещо е смешно? 

1. Когато е неуместно (или извадено от контекст).

2. Когато е неочаквано.

3. Когато е казано или направено от някого, когото харесваме.

Това последното може да бъде сериозен проблем поради няколко причини. 

На първо място, то дава възможност на всеки по-прилично изглеждащ представител на човешката раса да плещи всевъзможни глупости, които минават за забавни. 

На второ място, то допълнително лишава "недобре" изглеждащите (каквото и да значи това според моментите стандарти на обществото) сред нас от внимание и социална популярност, което е още един удар върху тяхното самочувствие. 

Не на последно място, то може да попречи на обективната преценка за всички останали качества на един човек. В психологията този феномен е познат като ефект на ореола, заради който привлекателните хора се възприемат не само като по-забавни, но и като по-интелигентни, по-способни и по-отговорни. 

Ефектът на ореола може да бъде пречка не само пред равния старт в кариерата, но и пред непредубедеността на съдията в съдебната зала, на рефера в спортните съревнования и общо взето - навсякъде другаде, където резултатът се определя от "безпристрастната" оценка на трето лице. 

Затова всеки път, когато ви предстои да вземете решение за това дали някой е умен, тъп, добър, лош, готин, смотан, одухотворен, смислен, прост, невинен, виновен, компетентен, негоден, начетен или ошмулен, си спомнете за ефекта на ореола. 

Благодарим ви от името на всички хора, които са нямали късмета да прескочат социалната летва за привлекателност!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април