Фреш

Горе-долу по този начин противниците на ГМО си представят и/или се опитват да представят пред...

Горе-долу по този начин противниците на ГМО си представят и/или се опитват да представят пред обществеността ужаса, който са генетично модифицираните организми. Една от тактиките, които използват те, за да ви убедят в собствените си убеждения е, че "няма доказателства, че ГМО са безопасни". 

Ако се осмелите да изразите несъгласие, тогава неизменно ще ви накарат да се аргументирате с конкретни факти, въпреки че по принцип доказателствената тежест лежи върху плещите на страната, която отправя дадено твърдение. С други думи, рискувате да бъдете "повалени" с комичния довод "Ако не можеш да докажеш, че са безопасни, то те задължително са опасни!"

Извън сферата на логическите грешки и популярното мислене обаче - в света на науката, има един тип доказателства, с които много трудно може да се спори. Това са т.нар. метаанализи - методи за сумиране и анализ на резултатите от огромна база научни изследвания с цел откриване на статистически значими тенденции и факти, върху които единичните проучвания невинаги могат да хвърлят необходимата от научна гледна точка яснота.

Един такъв метаанализ беше публикуван в края на миналата година в академичното списание с висок коефициент на влиятелност Critical Review of Biotechnology. Неговите автори събират и оценяват 1 783 научни публикации на тема ГМО от периода между 2002 и 2012 година. Обзорът им взема предвид абсолютно всички критерии за безопасност - от това как културите взаимодействат с околната среда до това как същите биха могли да се отразят на консумиращите ги хора и животни. 

Тяхното заключение? "Научните изследвания, проведени до настоящия момент, не са идентифицирали каквито и да било значими рискове, директно свързани с употребата на генетично модифицирани посеви."

Ако ви е любопитно да прочетете целия анализ, можете да го направите тук: https://goo.gl/U87PAA

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април