Фреш

В сферата, за която ние тук пишем и си говорим, съществува естествена склонност да се доверяваме в...

В сферата, за която ние тук пишем и си говорим, съществува естествена склонност да се доверяваме в по-голяма степен на хората, на които бихме искали да приличаме. 

Нещо повече, самите тези хора вярват, че след като са успели да се впишат в определен модел на визия или поведение, това ги прави квалифицирани да консултират всички останали как да заприличат на тях.

И двете неща са не просто погрешни, те могат да бъдат крайно вредни. Един от критериите, по които се оценява стойността на даден научен експеримент, е върху колко участници е бил проведен той (колкото повече, толкова по-добре) и до каква степен интервенциите от него са били възпроизведени със същия успех в независими втори, трети, четвърти и т.н. (колкото повече, толкова по-добре) опити. 

В случая с личния успех имаме експеримент с един-единствен участник, който в огромната част от случаите е напълно ненаучен. Този човек никога не може да бъде сигурен точно кой компонент от неговата интервенция е допринесъл най-много за резултатите му, кои фактори са имали подкрепяща или напротив - ощетяваща роля, тоест - кои са евентуалните смущаващи променливи. 

Не на последно място, винаги съществува риск вие да се различавате от този човек като генетична предразположеност за постигането на определени резултати, като лични предпочитания към определен тип хранене или трениране, като мотивация, като финансов ресурс, като натовареност в ежедневието и възможности за възстановяване, като прием на добавки или други субстанции, подобряващи представянето. 

Затова "еди-кое-си работи за мен" е сред най-слабите аргументи в обсъждането на ефекта от дадена интервенция. Повечето онколози не са преболедували от рак, но това не им пречи да бъдат най-добрите специалисти в борбата със злокачествените образувания.

Преди да се спрете на своя кумир или модел за подражание, поинтересувайте се на колко хора е помогнал този човек. Какви са компетенциите му в съответната област? Аргументира ли твърденията си с представителни данни от научната литература или настоява, че нещо "работи", защото го е изпробвал върху себе си?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април