Фреш

Ако случайно имате познати датчани, можете да ги питате дали е възможно човек да се напие, ако...

Ако случайно имате познати датчани, можете да ги питате дали е възможно човек да се напие, ако накисне краката си в алкохол. Те най-вероятно ще ви отговорят, че това е сигурен начин да се натряскате, понеже в Дания битува точно такава градска легенда - алкохолът може да прониква през кожата и спокойно достига до кръвообращението, а оттам - и до мозъка, където върши своите добре познати пакости.

Да, обаче науката открай време знае, че епидермисът е доста непромокаем за вещества, които не са липиди (мазнини и олиа). Затова през 2010 година трима датски лекари решават да си проведат супер забавен експеримент в стил "Разбивачи на митове". За целта те влизат в ролята на доброволци и използват офиса на болницата, в която работят, като лаборатория. Там, след 24 часа на пълно въздържание от алкохол, те накисват краката си в леген, поел съдържанието на 3 бутилки водка от по 700 мл.

Въпреки това нито един от учените-участници не се чувства интоксикиран по какъвто и да било начин, а нивата на алкохол в кръвта им, които са нулеви преди началото на опита, остават непроменени. Заключението им гласи: "Нашите резултати подсказват, че краката са непромокаеми за алкохолния компонент на водката. Ето защо заключаваме, че датският мит за напиване посредством накисване на краката в алкохолни напитки е точно това - мит."

Въпросното изследване е публикувано в традиционното коледно издание на British Medical Journal, където всяка година през декември могат да бъдат прочетени едни от най-забавните научни експерименти. Ето го и неговия пълен текст.

От друга страна, човек спокойно може да се напие, ъ-ъ... ректално. Доказателство за това е един от посмъртните титуляри на награда "Дарвин", който през 2007 година успява да се натряска до смърт с помощта на клизма с 3 литра шери... а вие си мислехте, че имате приблизително точна представа за смисъла на понятието "Пиян като гъз".

Повече информация за унизителния експеримент с фатален завършек - на култовия сайт на наградите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май