Знаете ли, че...

 
нашите мозъчни вълни танцуват заедно с любимата ни песен?
 
Докато слушаме музика...

 

нашите мозъчни вълни танцуват заедно с любимата ни песен?

 

Докато слушаме музика често тактуваме с крак или клатим главата си в ритъма. Това, което не предполагаме обаче, е, че докато слушаме любимата си мелодия, ритмите в мозъка ни се настройват на нейния ритъм.

Мозъчните ритми възникват, когато големи групи от неврони "горят" заедно. Предишни изследвания показват, че когато слушаме някой друг да говори, това предизвика такава дейност. Сега изследванията показват, че мозъчните ритми също се синхронизират с музикалните поредици и музикалното обучение може да подобри тази способност. Изследването е на the Proceedings of the National Academy of Sciences.

Магнетоенцефалография или МЕГ е техника, която измерва малки магнитни полета, генерирани от дейността на мозъка.

Изследователите използват МЕГ за сравнение мозъците на музиканти и не музиканти, докато субектите опитват да откриват малки разлики по време на кратки клипове с музика на класическо пиано на композитори като Бах, Бетовен и Брамс. Не е изненадващо, че обучените музиканти проследяват промени по-добре.

Що се отнася до темпото - и музикантите и не музикантите синхронизират мозъците си с него, но когато темпото е по-бавно единствено мозъците на музикантите биват синхронизирани с него.

Речта и музиката споделят подобни мозъчни връзки, възможно е по тази причина музикалното обучение да подобрява езиковите умения. Така че грабвайте музикален инструмент по избор и свирете - вероятно не го чувствате, но вашите мозъчни вълни танцуват заедно с любимата ви песен.

 

Източник: scientificamerican.com

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април