Празничните съвети за добра форма на Кирил Русев

Запазете спокойствие и яжте с удоволствие
Празничните съвети за добра форма на Кирил Русев

Колкото и да обичам Коледа и Нова година, ако има едно нещо, което е в състояние да помрачи чудесното ми настроение в края на декември, това е склонността на медиите да спекулират със страха на хората. Някои колеги ще кажат, че страхът е от полза за бизнеса, но не и ако бизнесът ти е с претенции да насърчава здравословния начин на живот.

Няма нищо здравословно в статии, обещаващи на народа да го избавят от неминуемото празнично затлъстяване или предупреждаващи го за катастрофалните последици от консумацията на вкусна домашно приготвена храна.

Мили приятели, стегнете се. Тоест, отпуснете се! Зимните празници са един от малкото моменти в годината, които ви дават възможност пълноценно да споделите трапезата и удоволствието от храната с най-близките си хора.

Ако досега сте се хранили без оглед на фигурата си и здравословното си състояние, едва ли има съвет в интернет, който ще реши проблемите ви в рамките на тези няколко седмици. Ако ли пък сте били съвестни и умерени във взаимоотношенията си с храната, то сега заслужавате да празнувате пълноценно и никой смотан журналист или лекар няма право да ви внушава страх през монитора или страниците на вестника.

Бъдете сигурни, че каквото и да направите между Коледа и Нова година, то едва ли ще има пагубен ефект върху външния вид и здравето ви. Стига да внимавате с алкохола, да не гълтате кости и да не си взривите лицето с някоя пиратка, вероятността да посрещнете следващата година в отлично разположение на тялото и духа е изключително голяма.

Всъщност, това ви го казвам не само като човек, който има солиден личен опит с празнуването на Коледа и Нова година зад гърба си, но и като смотан журналист, който си е написал домашното и е проверил какво има да каже по въпроса науката. За моя и ваша най-приятна изненада изнамерената от мен наука идва от братските Съединени американски щати, където зимните празници не само започват по-рано (от Деня на благодарността, който се празнува през последния четвъртък на месец ноември), но и хранителните навици са далеч по-нездравословни по подразбиране.

Ако не ви се навлиза в подробностите, които ще откриете в края на статията, бихме могли да обобщим изследванията за напълняването след празничните угощения1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 по следния начин:

Стига да не изпаднете в отвратителни крайности, най-вероятно няма да напълнеете много или дори никак. Науката демонстрира, че средното тегло, което нормалните (разбирайте здрави и с нормално тегло) хора качват в рамките на 4-6 седмичен празничен период, не надвишава 0,5-6 килограма. Обикновено същите тези хора са склонни да надценяват килограмите, които са натрупали1, при това с немалко.

Малък процент от участниците в изследванията успяват да напълнеят повече (2-3 килограма), но това обикновено са хората, които имат история на наднормено тегло 2-4, 6. Но тези индивиди са и по-податливи на натрупване на мазнини по принцип и обикновено си го знаят.

Затова, ако сте били послушни през цялата година, спазвали сте хранителен режим и сте тренирали усърдно, съветът ми за добра форма е следният: отпуснете си душата и се насладете на всичките онези сладки, солени, мазни, кисели и люти лакомства, които ще приготвите заедно с хората, които обичате най-много. Това време е прекалено ценно, за да го пропилеете в страх и въздържание. Дори и да се случи така, че да се увлечете до степен на напълняване, имате поне 6 месеца, за да възвърнете плажната си форма.

Наздраве и нека наистина да е на здраве!

Източници:

1. Wagner DR, Larson JN, Wengreen H. Weight and body composition change over a six-week holiday period. Eat Weight Disord. 2012;17(1):e54–6.

2. Hull HR, Hester CN, Fields DA. The effect of the holiday season on body weight and composition in college students. Nutr Metab (Lond). 2006;3:44. doi:10.1186/1743-7075-3-44.

3. Phelan S, Wing RR, Raynor HA, Dibello J, Nedeau K, Peng W. Holiday weight management by successful weight losers and normal weight individuals. J Consult Clin Psychol. 2008;76(3):442–448. doi:10.1037/0022-006X.76.3.442.

4. Yanovski JA, Yanovski SZ, Sovik KN, Nguyen TT, O’Neil PM, Sebring NG. A prospective study of holiday weight gain. N Engl J Med. 2000;342(12):861–867. doi:10.1056/NEJM200003233421206.

5. Hull HR, Radley D, Dinger MK, Fields DA. The effect of the Thanksgiving holiday on weight gain. Nutr J. 2006;5:29. doi:10.1186/1475-2891-5-29.

6.  Andersson I, Rossner S. The Christmas factor in obesity therapy. International Journal of Obesity (2005). 1992;16(12):1013–1015.

7. Costa C, Moreira P, & Teixeira V (2007). Holiday weight gain in university students. International Journal Of Obesity And Related Metabolic Disorders 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април