10 лесни начина да нормализирате ниското си кръвно налягане

С натурални средства!
10 лесни начина да нормализирате ниското си кръвно налягане

Ниското кръвно налягане или също така популярно като хипотония е състояние. Артериалното налягане се получава от въздействието на кръвта върху стените на кръвоносните съдове. Стойностите на кръвното налягане се определят от силата на сърдечните съкращения, обема кръв и съпротивлението на кръвоносните съдове. Ниското кръвно налягане не се счита за заболяване, а за временно физиологично състояние, когато всички останали функции в организма са в норма. Понякога обаче то може да бъде и опасно.

Кръвното се смята за ниско, ако е 90/60 и ако границите му стават още по-ниски. При мъжете кръвното се счита за ниско, ако е 100/60.

1542886Thinkstock/Guliver

Ниското кръвно налягане често е придружено и с неприятни симптоми и усещания като например постоянен световъртеж, липса на сили, сънливост, разсеяност замъглено зрение, гадене, учестено или плитко дишане, блед тен на кожата, както и студена кожа.

Ниското кръвно налягане не винаги предизвиква симптоми! Ако имате ниско кръвно налягане и нямате симптоми, то не е необходимо да взимате каквито и да е било мерки, но все пак е добре да сте информирани, за да знаете как да реагирате в случай, че ви прималее!

В зависимост от симптомите на ниското кръвно налягане ви предлагам някои важни стъпки, които да следвате, за да избегнете внезапните проблеми и да се предпазите от влошаване на състоянието си. За да сте сигурни в диагнозата, ползвайте качествен апарат за кръвно.

1. Увеличете приема на вода и сол

1542883Thinkstock/Guliver

Поддържайте тялото си добре хидратирано! Пийте достатъчно вода и никога не излизайте от вкъщи без бутилка в чантата си, особено в горещите летни или при заболяване придружено с повишена телесна температура. Увеличете приема на сол с храната, но изберете хималайската пред йодираната готварска сол. Имайте предвид, че когато съдържанието на вода и сол в тялото ви е намалено, тя може да доведе до понижено кръвно налягане.

2. Ограничете приема на алкохол, цигари и кофеинови напитки
Въпреки славата на кофеиновите напитки, че вдигат кръвното налягане – имайте предвид, че това се случва но за кратък период от време, след което се наблюдава рязък спад на кръвното, особено ако сутрешното ви кафе не е придружено с поне 500 милилитра вода! Най-добрият вариант е да замените кафето със зелен чай или да изпиете дълго кафе или тип американско (шварц кафе) с голямо количество вода. Цигарите освен, че са вредни стесняват кръвоносните съдове, което допълнително води до намаляване на кръвното налягане. Алкохола в малки количества е полезен, но не и при големи, тъй като води до дехидратиране на организма.

3. Яжте по малко на често
За да предотвратите ниското кръвно налягане е задължително да се храните на всеки 3-4 часа. Почивайте след хранене в седнало състояние.

1542884Thinkstock/Guliver

4. Оптимизирайте хранителния си режим
Включете повече пресни плодове и зеленчуци, както и храни, богати на витамин от групата В и С. През есента, зимата и пролетта консумирайте лимони, люти чушки, шипков чай. Започвайте деня си с чаена лъжичка мед, защото по този начин ще си гарантирате стабилно кръвно налягане без резки колебания.

5. Спете достатъчно
Хората страдащи от ниско кръвно налягане трябва да спят не по-малко от 8 часа на денонощие. Преди да заспите, е добре да легнете по гръб и да държите краката си на високо, така че да са над нивото на главата. Лежете така поне 10 минути.

6. Помещенията в дома или офиса трябва да се проветряват редовно
При световъртеж и бодежи в областта на сърцето е важно да имате достъп до кислород и трябва да се освободите от стягащите дрехи! Айран със сол, лъжица мед, парче шоколад може да предотврати припадък. Важно е в такъв момент да сте в хоризонтално положение, като главата трябва да се намира по-ниско от разположението на тялото. Избягвайте резките движения, като рязко изправяне от лек или седеж!

7. Залагайте на редовните физически упражнения
Благодарение на спорта ще си гарантирате по-добро кръвообращение като особено полезни за вас ще са заниманията с йога. Въпреки че не е изключено първоначално да изпитвате известен дискомфорт при изпълнението на някои пози. С течение на времето обаче ще нормализирате трайно кръвното си налягане.

1542885Thinkstock/Guliver

8. Употребявайте редовно сок от червено цвекло
Сокът от сурово червено цвекло е едно от най-добрите средства за нормализиране на кръвното налягане. Добре е да пиете поне 2 пъти дневно по една чаша – сутрин и вечер в рамките на 1 седмица.

9. Носете чорапи или чорапогащи с компресия
Еластичните чорапи или чорапогащи с компресия ще ви осигурят допълнителен натиск към стъпалата, краката и стомаха, което ще спомогне за подобряване на кръвообращението.

10. Правете гимнастика преди ставане от леглото сутрин
Протягането в леглото и раздвижването на крайните сутрин рано ще ви осигури нормално кръвно налягане и ще предотврати световъртежа и причерняването пред очите. Започнете деня си с чаша топла вода с 1 чаена лъжичка солен разтвор от хималайска сол.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август