Как да познаем и махнем химията от зарзавата?

Как да познаем и махнем химията от зарзавата?

Има начини нитратите и пестицидите частично да се отстранят от плодовете и зеленчуците. Вижте как без да прибягваме до услугите на специализирани лаборатории можем да разпознаваме кои зеленчуци гъмжат от химия. И още  по-важно – ако вече сме си ги купили – как да омекотим удара на отровите.

Зеле. Повечето от нитратите се натрупват в горните зелеви листа и стебла – те трябва да се изхвърлят.

Картофи. В картофите  нитратите се натрупват под обвивката и в сърцевината, така че след като кипнат, водата трябва да се изхвърли.

Тиквички, краставици, патладжан. Краставиците   трябва да са с нежен тревист цвят. Ако са тъмнозелени това показва, че са пълни с нитрати. Първите за сезона тиквички и патладжани трябва да се белят. А най-токсичното им място е дръжката – отрежете я.

Салата, магданоз, копър. Повечето химикали се натрупват в жилките – няма нужда да се ядат. Тези продукти винаги бързо абсорбират нитрати и преди да ги добавите към ястието, ги накиснете за един час във вода.

Домати. Колкото по-дебела е обвивката на домата, толкова повече химикали съдържа. Не купувайте оранжево–червени домати с вид на  недозрели. Бялото съдържание  и дебели жилки при разреза са сигнал за голямо съдържание на химия. И ако все пак сте взели такива  домати, накиснете ги в студена вода за около 1 час.

Цвекло, моркови, репички.

Огромно количество  нитрати се трупат в краищата им – изрежете ги преди употреба.

Да не се купува цвекло с извита опашка. От морковите изрежете 1 cm от опашката, зеленикавата част трябва да се изреже напълно, тя съдържа голям брой химични вещества.

Грозде. За да се съхранява за дълго време то се третира от производителите с фунгициди . За да се отървете от това вещество, гроздето трябва хубаво да се измие.

Диня. Не купувайте диня, нарязана на части и увита във фолио – това е  добра основа за развитието на бактерии и микроби. Ако динята има дебели жълтеникави ивици означава, че здраво е торена. Можете да направите един малък тест: поставете резенчета диня в чаша с вода. Ако водата промени своя цвят – динята е подхранвана изкуствено, ако  просто стане мътна – значи е чиста.

Круши и ябълки. Купувайки тези плодове ги вземете в ръка  –  ако почувствате, че  плодовете на хлъзгави и лепкави, означава че са третирани с бифенил, така че да не се развалят и да се съхраняват дълго. Трябва да се белят.

Най- замърсени с химия плодове и зеленчуци идват от Холандия, Турция,  Израел и Египет. Те имат слаба земя и  богата реколта не може да има, без значителни количества тор.

 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври