Вижте кой минерал ни е изключително важен през есента

Вижте кой минерал ни е изключително важен през есента

Има елемент в организма, липсата на който е най-критична за имунитета по време на есенните настинки.

 

И това определено е магнезият, каза главният лекар на клиника "Римарита", кандидатът на медицинските науки и диетолог Римма Мойсенко.

 

Според нея магнезият се откроява сред най-важните елементи за хората, като обслужва повече от 300 химични реакции в организма.

 

"Ако има ниско ниво на магнезий, работата на щитовидната жлеза, която е отговорна за имунния отговор, ще "накуцва", а производството на кортизол (хормонът, който стимулира имунната система) и адреналин ще се влоши", обясни кандидатът на медицинските науки.

 

През есента, по време на разпространението на сезонните инфекции, магнезият става незаменим. Особено ако отминалото лято е било горещо.

 

"Когато има високи температури през лятото, много магнезий се губи по време на изпотяване. Тези загуби на магнезий водят до нисък имунен отговор, когато дойде есента и започне периодът на заболяванията", предупреди лекарят.

 

"Недостатъчното количество магнезий, продължи диетологът, има и други негативни последици. Междуклетъчното пространство ще се изпълва с излишна течност, което води до подуване, наднормено тегло и целулит. Също така киселата среда ще надделее над алкалната, което означава, че ще бъде осигурен активен растеж на условно патогенна флора", добави Римма Мойсенко.

 

Освен това дефицитът на магнезий в организма води до бърза умора и повишена нервност.

 

Можете точно да определите нивото на магнезий в организма чрез кръвен тест.

 

Има различни начини да се повиши нивото на магнезий в организма, продължи Рима Мойсенко. За целта трябва да обърнете специално внимание на храни, съдържащи този елемент, например ядки, плодове, пъпеш, зелен чай. Има и различни магнезиеви добавки и магнезиеви соли за вана.

 

Източник: БГНЕС

 

ключови думи:
есен магнезий недостиг

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември