Романтиката на Грийн Гейбълс

Домът на Анн е едно от най-предпочитаните места за туристическа обиколка
Романтиката на Грийн Гейбълс

Ако думите "Грийн" и "Гейбълс" не ви говорят нищо, тогава сте пропуснали да прочетете една от най-романтичните книги от света на детско-юношеската литература – "Анн от Грийн Гейбълс”. Днес обаче няма да ви разказваме за книгата, а ще ви запознаем с приказното място, което служи за дом на героинята Анн.

Грийн Гейбълс е вила, която се намира в Кавендиш, остров Принц Едуард, Канада. Тя е една от най-запомнящите се местности, излезли от страниците на художествена творба. Грийн Гейбълс е била реално съществуваща къща в края на 19 в. и началото на 20 в., когато е живяла и авторката на книгите за Анн – Луси Монтгомъри. Именно на нея тази дестинация дължи огромната си популярност вече повече от 100 години. Монтгомъри е родом от о. Принц Едуард и докато пише романа "Анн от Грийн Гейбълс” (познат на български още като "Анн от зелените покриви”), авторката решава да направи тази вила дом на героинята си.

Днес къщата е реставрирана и изглежда досущ като описанието в книгата на Монтгомъри. Тя е предпочитано място за туристически обиколки. Около 350 000 туристи годишно посещават мястото, което е служило за дом на червенокосата Анн. Днес туристите, които решат да нощуват в тази местност, могат да го направят в специални бунгала около къщата. Туристическите обиколки на о. Принц Едуард включват голяма част от местата, които Монтгомъри е описала в книгите си – Омагьосаната гора и Езерото на влюбените.960981Wikimedia Commons/Ewok Slayer

В момента фермата Грийн Гейбълс  е притежание на семейство Макнийл, които имат роднинска връзка с Монтгомъри. Любопитен факт е, че в най-новата си книга Дан Браун изказва благодарност, че му е било разрешено да остане във фермата, за да напише там последните глави от "Ад”. В своята фейсбук страница той публикува снимка от голф игрищата на о. Принц Едуард. Може би вдъхновението на Монтгомъри е още живо по тези места и Дан Браун е имал възможност да почерпи от него. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май