4 народни средства за настинка, които всъщност не са толкова полезни

4 народни средства за настинка, които всъщност не са толкова полезни

Всеки знае какво да прави, ако пипне настинка: наблегнете на чесън, лимони, портокали, компреси с горчица при кашлица, смесете черна ряпа с ароматен мед.

Лекар от най-високата квалификационна категория, член на Асоциацията на медицинските журналисти и бивш подполковник от резервната медицинска служба Алексей Водовозов предупреждава: сред популярните рецепти няма нито една, която да се нарече чудодейно лекарство за настинка.

Витамин Ц

Ако отворите интернет и видите какво трябва да се приемете при настинка, то навсякъде следва първата препоръка – витамин С. Какво беше първото нещо, което майка ви ви купи в детството когато имахте настинка? Точно така, лимони и портокали. В края на краищата се смята, че витамин С повишава имунитета, а също така ускорява лечението.

"Страстта към витамин С, се породи от погрешните схващания на Нобеловия лауреат за химия и мир Лайнъс Полин за ефекта на аскорбиновата киселина върху човешкото тяло", казва Алексей Водовозов. – Но клиничните изследвания са като селекция срещу твърдението, че витамин С лекува всичко. Е, освен може би скорбут, тоест действителния дефицит на витамини в аскорбиновата киселина. "

Според лекаря учените наистина искали да разберат – ами ако са пропуснали евтино, но невероятно ефективно средство, което лекува буквално всичко? И са тествали витамин С за ефективност стотици пъти в различни ситуации. Но резултатите са разочароващи.

"Например в една от рецензиите на Cochrane (Cochrane е международна организация, която изучава ефективността на методите на лечение с помощта на доказана медицина.)

Установено е, че витамин С не намалява честотата на ТОРС (тежък остър респираторен синдром), така че има няма смисъл да го приемате редовно за тези цели, – каза Водовозов. – Единственият ефект, макар и много слабо изразен, се наблюдава при хора, ангажирани с тежък физически труд.

В друг преглед на Cochrane били направени специални изследвания относно пневмонията. Но тук вече за всички категории пациенти няма ефект нито по отношение на превенцията, нито по отношение на лечението. "

Между другото, по време на пандемията COVID-19 всички веднага започнаха да съветват да се пие аскорбинова киселина, припомни терапевтът. Но дори и с коронавирус, витамин С се оказа безполезен, което вече е доказано (например изследванията по тази тема могат да бъдат намерени в European Journal of Clinical Nutrition ).

Важно е да се има предвид, че витамин С изобщо става вреден, ако го пиете продължително и в големи дози – от 7 гр. на седмица и повече, отбеляза Водовозов. Такъв неконтролиран прием на аскорбинова киселина може да доведе до появата на камъни в бъбреците, тъй като рН-то на урината се променя.

 Не е необходимо напълно да се откаже от витамин С в случай на настинка: "В малки дози, по 100–250 mg няма да ви навреди, но не си правете илюзии относно някакъв осезаем ефект. "

О, и между другото – лимонът и портокалът не са шампиони по съдържание на витамин С. Например сладкия червен пипер съдържа много повече от него!

Чесън

Друго популярно средство за борба с вирусни инфекции е чесънът. Препоръчва се да се приготвят капки за нос и различни укрепващи смеси от него или просто да се яде в чист вид. Но, уви, ефективността на чесъна при лечението на болести не е потвърдена.

"В едно от проучванията беше показано, че хората, които са приемали чесън всеки ден в продължение на три месеца, всъщност се разболяват от ARVI (остра респираторна вирусна инфекция) по-рядко.

Но в същото време продължителността на заболяването беше същата като в групата която консумирала чесън, така и в тази на плацебо. Тоест като профилактично средство – може би, като терапевтично – не ”.

В същото време, добави лекарят, учените отбелязват изразената антивирусна активност на екстракта от чесън, но само когато става въпрос за клетъчни култури.

Ако все пак решите да борите настинката с чесън, трябва да знаете, че чесънът не е подходящ за хора със заболявания на стомашно -чревния тракт, тъй като има силно дразнещо действие.

Ряпа с мед

Едно от водещите места в списъка с народни рецепти е смес от сок от черна ряпа с мед, който се справя добре с кашлицата. Освен това акцентът в този коктейл е върху репичките.

"Медът е изследван многократно и е доказано, че по отношение на ефективността той е приблизително наравно с популярния антитусивен агент декстрометорфан". Така че в традиционната рецепта "черна ряпа с мед" - медът може да се счита за повече или по -малко активна съставка.

Що се отнася до меда, терапевтът съветва да го ядете през нощта – от 0,5 до две чаени лъжички, в зависимост от възрастта. Но медът е строго противопоказан за деца под 12 месеца – те могат да развият така наречения ботулизъм на новородени.

Компреси с горчица

Синапените компреси уж работят поради затоплящия ефект: кръвта се втурва към бронхите, имунната система започва да работи по-добре и кашлицата отстъпва.

"Горчицата под каквато и да е форма е друг пример за "наказателна процедура”.  Но за съжаление нито едно клинично проучване не е показало дори минимален ефект от подобен подход”, твърди Водовозов.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември