От изкуствените подсладители не отслабваме, а пълнеем

Те крият и рискове за здравето
От изкуствените подсладители не отслабваме, а пълнеем

Ако се стремим да намалим теглото си или да се погрижим за своето здраве, приемът на изкуствени подсладители за сметка на захарта може да не е добра идея.

Според данни на нов метаанализ, поместен на страниците на Canadian Medical Association Journal, няма доказателства в подкрепа на твърдението, че подсладителите, които не съдържат никакви калории, помагат за загубата на тегло. Дори напротив – те могат да са причина не само за наддаване на излишно тегло, но и за развитие на здравословни проблеми по-късно в живота.

Специалисти установяват, че консумацията на подсладители е свързана с умерено наддаване на килограми в дългосрочен план.

Резултатите разширяват и данни на предишни метаанализи, които показват повишен риск от диабет тип 2 и хипертония при редовната консумация на подсладителите.

Така, вместо да са ни от помощ в отслабването и да насърчават доброто здраве като алтернатива на захарта, изкуствените подсладители крият потенциални вреди за организма.

Някои от прегледаните проучвания свързват изкуствените подсладители със загубата на тегло, а други – с наддаването му.

При 405 907 души, включени в по-голямата част от проучванията, употребата на изкуствени подсладители всъщност се свързва с увеличаване на индекса на телесна маса, обиколката на талията, теглото, затлъстяването, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и метаболитен синдром.

Всъщност всичко това хората се опитват да избегнат с приема на изкуствени подсладители, за сметка на захарта. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември