Мислите, че знаете кои зеленчуци са здравословни? Вижте кои могат да ви убият!

Мислите, че знаете кои зеленчуци са здравословни? Вижте кои могат да ви убият!

Мислите си, че знаете как изглежда нездравословната храна? Убедени сте, че продуктите, които консумирате, са безопасни за вашето здраве?

Определено грешите, защото не само чипсът и хот-догът могат да бъдат опасни за здравето. Има напълно натурални продукти, чиято консумация може да доведе до фатален изход.

За съжаление, не всички храни, които употребяваме редовно, са толкова безопасни, колкото смятаме. Много ястия и продукти, ако се използват неправилно, могат да повлияят неблагоприятно на благосъстоянието ни. 

Ще ви разкажем защо дори и любимите ви и добре познати храни трябва да се консумират разумно.

Гъби

Тук може да си помислите, че говорим за мухоморки, но не. Факт е, че дори ядливите гъби като манатарки или печурки могат да бъдат опасни.

Оказва се, че гъбите са в състояние да натрупват токсични вещества и колкото по-стара е гъбата, толкова е по-опасна. Ето защо не е препоръчително да ядете презрели и разпадащи се гъби, тъй като продуктите на разпадане на протеини са опасни и могат да причинят отравяне. 

Картофи

Картофите съдържат натуралния пестицид соланин, който е опасен за хората. Така че, ако видите дори леко зеленикав картоф, изхвърлете го! Подходящи за консумация са само добре узрелите картофи!

Домати

Доматите съдържат същото опасно вещество като картофите. Соланинът може да причини гадене, повръщане и дори халюцинации. Но има и добра новина: струва си да се страхувате само от зелените домати си. Не ги яжте, а ги изчакайте да узреят.

В червените домати нивото на соланин е намалено до допустимо ниво. 

Червен боб

Замисляли ли сте се някога защо бобът се готви толкова дълго? Оказва се, че съдържа голямо количество фитохемаглутинин - опасно за хората вещество.

Може да се отървете от него с помощта на предварително накисване (за 7-12 часа) и дълго готвене. Между другото, преди готвене, не забравяйте да смените водата поне два пъти. 

Кашу 

Кашуто е любима ядка на мнозина. Нещо повече, то е много полезно. Но не и в суров вид.

Кашуто съдържа органичния токсин урушиол, който може да предизвика алергична реакция на кожата. Дори ако на опаковката в супермаркета пише, че кашуто е сурово, не бързайте да се притеснявайте! Продуктът вече е преминал специална обработка и не трябва да се страхувате от токсини, предупреждават от jenata.blitz.bg.

ключови думи:
опасни продукти

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари