Използвате ли правилните витамини по време на грип и настинка?

Погрижете се за себе си
Използвате ли правилните витамини по време на грип и настинка?

Хранителните добавки под формата на витамини са особено нужни при грип и настинка, за да можем значително по-бързо да възстановим здравословното равновесие в тялото.

Още по темата: Бъз за отличен имунитет

Общоизвестно е, че витамин С противодейства ефективно на настъпилата настинка или грип, но изследванията в последно време сочат, че е по-малко подходящ за целта, за която се ползва, отколкото неговия събрат витамин D.

Още по темата: 5 причини да ядете слънчогледови семки

Витамин D все по-често в последно време занимава учените и вече съществуват достатъчно доказателства за неговия съществен принос за запазване на отличен имунитет и здраве.

1648668Thinkstock/Guliver

Доста стряскаща е и статистиката от последните години, която сочи, че недостигът на витамин D е вече масово явление, дори и в топлите страни, където слънчевата светлина властва в по-голяма част от годината.

Още по темата: Всичко за новата "Витамин D" диета!

От изключително значение е да имате допълнителен прием на витамин D не само по време на грип и настинка, но и през останалото време когато сте здрави, ако сте установили недостиг чрез кръвно изследване, твърдят учените.

”Умереният прием на витамин D по време на грип и настинка ще ви помогне да се справите с болестта значително по-бързо и освен това да не се стигне до задълбочаване на възникналата инфекция в организма”, споделя Питър Бергман от Каролинска университетска болница в Худинге, Стокхолм.

Още по темата: Витамин D

От проведеното изследване с доброволци, учените установили, че групата използваща витамин D по време на грип и настинка са се възстановили по-бързо и при много малка част от тях се е развил рецидив следствие на настъпилата инфекция и се е наложило лечение с антибиотици, за разлика от другата група използваща допълнителен прием на витамин С. Освен това учените споменават, че витамин D е подходящ за справяне със зимната депресия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември