Блиц хидратация за спортуващи

Тоест, съвсем не е толкова бавна, колкото може би си мислите
Блиц хидратация за спортуващи

Важно е да се пие достатъчно вода, особено ако тренирате. Това е по-ясно от бял ден, но защо се получава така, че всеки го тълкува по различен начин? Някои си представят, че трябва да се наливат по цял ден, други лочат по 2 литра вода точно преди тренировка, трети пък са на мнение, че голямото пиене трябва да се случва успоредно на самата физическа активност.

Едно наскоро публикувано в Journal of Strength and Conditioning Research изследване обаче хвърля доста по-трезва светлина по този въпрос. В него участват 10 непрофесионално спортуващи мъже и жени, всичките на по 25 (±0,9 г) години и тежащи по 72 кг (± 4,6 кг). Те постъпват във всеки един тест леко дехидратирани и всеки път получават различни течности: чиста вода, въглехидратно-електролитна спортна напитка или солена вода. След това статусът им се измерва на всеки 30, 45 и 60 минути.

Всички те преминават от леко дехитратирано в напълно хитратирано състояние в рамките на 45 минути с помощта на 600 мл вода. В това отношение резултатите, постигнати с помощта на спортната напитка, в никакъв случай не са по-добри.

Тоест, ако допуснем, че приемът ви на вода е ритмичен през целия ден, то изпиването на 2 чаши в рамките на един час преди тренировката ви ще е напълно достатъчно, за да ви осигури оптимален статус на хидратация. Другото важно нещо е, че не е задължително да давате пари за магически спортни формули, при които 86% от цената отиват за реклама. Ако се притеснявате за електролитния си баланс, разтворете щипка сол и сока на един лимон в литър вода и сте в играта!

В случай, че намирате преразказването на подобни изследвания за любопитно и полезно, присъединете се към нас във фейсбук и ще се постараем да ви държим в час с по-интересните и смислени неща от света на спортната наука. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август