Яжте пържоли, за да ви е топло

Протеинова термогенеза и изпотяване от месо :)
Яжте пържоли, за да ви е топло

Много обичам екстремните спортове. А от всички екстремни спортове най-много обичам надяждането. Интересно ми е да чета интервюта със състезатели в тази дисциплина, защото така се докосвам до хора с несъкрушима воля, невероятен хъс за победа, правилно отношение към храната и апетит, какъвто всяка баба мечтае да види у внуците си.

Именно от такова интервю попаднах на едно понятие, което до този момент не съм виждал формулирано на български, но може би много от вас познават от личен опит – "meat sweats”. Това на нашенски ще рече нещо от сорта на "изпотяване от месо". Повърхностната ми интернет справка показа, че съществуват различни гледни точки за неговите причинители. Има и мнения, че подобно състояние не съществува. Не съществува другия път. Казват го професионалистите в преяждането, казвам го и аз – аматьорът, който спортува за удоволствие. Но да се обърнем към фактите.

Обичаме да си мислим, че човешкото тяло е перфектно конструирана машина. Подобно твърдение е леко преувеличено и ей сега ще ви кажа защо. Всеки път, когато се храните, част от яденето не отива по предназначение. Тук не говоря за случаите, в които не успявате да уцелите устата си или плюете трохи по околните, ами за т.нар. термичен ефект на храната. Той се дължи на факта, че храносмилането и усвояването на различните вещества в организма ви си има енергийна цена. А всеки път, когато изразходвате енергия, вашата телесна температура се покачва. Загреете ли се достатъчно пък, тогава ви се налага да активиране естествения си механизъм за охлаждане или иначе казано – изпотявате се.

inm.comЗа добро или за лошо именно протеинът е хранителното вещество с най-мощния термогенен ефект. При него минимум 25% от енергийното съдържание отива за преработка и асимилиране. За сравнение ще кажем, че мазнините отдават около 2-3% от енергията си за тези процеси, а при въглехидратите този процент обикновено е под 10. Интересното е, че колкото по-пълноценен е един протеин (т.е., разполагащ с по-пълна гама незаменими аминокиселини), толкова по-силна е неговата термогенеза. Именно поради тази причина месото е с един от най-отчетливите сгряващи ефекти и много хора интуитивно го избягват в разгара на лятото, възприемайки го като по-"тежка" храна.

Е, аз засега не страдам от подобна сезонност на консумацията, но ако любимците ми от Топлофикация продължат да се гаврят така безобразно с цените на парното, определено зимата ще е сезонът на многото мръвки.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли