Правилно съставените хранителни комбинации могат да ви осигурят по-добър вкус и повече ползи за здравето.
Добре е именно тези храни да ядете заедно, за да извлечете повече ползи от храната и в същото време да се насладите на невероятен вкус и аромат.
Част от тези комбинации предложени от сайта Må Bra ще ви се сторят доста странни, но си заслужава да опитате.
Thinkstock/Guliver
Бекон + портокалов или лимонов сок
Пушените месни продукти съдържат консервиращи вещества нитрит и нитрат, който след това се превръща във вредни нитрозамини, след като попаднат в храносмилателната система. По същия
начин се случват нещата и при гответе. Редица изследвания сочат, че нитрозамините се увеличават при продължително готвене при високи температури. Именно те са сред виновниците за развитие на
раковите заболявания.
Интересен е фактът, че съдържащия се витамин С в портокаловия или лимонов сок противодейства и неутрализира вредното влияние. Предполагаме, че
лютите чушки, богати на витамин С също ще окажат благотворен ефект и неутрализират негативите от употребата на бекон. Може би не е случайно, че в Азия, където на маса не се сяда без люти чушки
е много малък процента на страдащи от ракови заболявания!
Оцет + храна богата на желязо
Желязото
е от изключително значение за поддържането на добра имунна система. Особено за жени в детеродна възраст, бременни и възрастни хора. Най-добрият начин да бъде желязото усвоено е необходимо да
приемате достатъчно количество витамин С с храната. Практиката е доказала, че желязото от растителните източници в пъти по-лесно се усвоява от организма, отколкото животинските.
В случай, че искате да усвоите пълноценно желязото намиращо се в червеното месо. Добавете малко количество
оцет, докато го готвите. Това правило за добавяне на оцет в храната можете да спазвате и при вегетарианските и вегански гозби. Добавете малко количество към супата от коприва, спанак или семе
от коприва. Освен оцет можете със същия успех да използвате и лимонов сок.
Горчица + зеле
Зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле,
кейл и още много от този вид натурални продукти притежават силни
антиоксидантни свойства. За да извлечете максимални ползи от тях е добре да ги комбинирате с репички, сенап или домашно приготвена горчица, уасаби и кресон.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Хранителни комбинации със здравословен ефект
Възползвайте се от тях!
Добави коментар