Преяждането по Коледа може да ни прати в болницата

Преяждането по Коледа може да ни прати в болницата

Преяждането на Коледа и Нова година води до плачевни последици за организма. Човек хапва какво ли не и безразсъдно смесва тестени изделия с мазничко месо, например капама – ястие, в което има свинско и пилешко месо, наденица, кисело зеле, сарми…

Различни туршии също присъстват на трапезата, едновременно консумираме пресни и сушени плодове, сурови и печени ядки. Като прибавим и поемането на достатъчно количество алкохол и безалкохолни напитки, миш-машът в червата ни става пълен.

Дори веднъж поддавайки се на изкушението на лакомията, е възможно да се провокира обостряне на гастрит от големия обем храна, излишъкът от въглехидрати води до повишаване на кръвната захар и в резултат до захарен диабет.

Най-важният орган, страдащ от преяждането, е черният дроб. Когато се превиши необходимото количество мазнини в черния дроб, самият той се превръща в техния пряк източник и скоро всички клетки се пълнят с мазнини.

Излишните мазнини, особено от животински произход, влияят на холестерола, а злоупотребата с протеини ще постави допълнително напрежение върху бъбреците и нервната система, подуване и безсъние – най-слабите ефекти от преяждането с протеини.

 Понякога празничното преяждане се превръща в опасен навик, който носи само неприятности. Най-очевидната последица от редовното преяждане, което засяга почти целия свят днес, е затлъстяването. При преяждане страда целият чревен тракт. В резултат на това се появяват гастрит с ниска киселинност, жлъчни заболявания, хроничен панкреатит.

Също така редовното преяждане влияе негативно върху ендокринната и сърдечносъдовата система и може да причини метаболитни нарушения аритмия, артериална хипертония, ангина пекторис.

Преяждането неизбежно се отразява на състоянието на кожата, върху което се появяват акне, черни точки.

Експертите съветват да използвате специални съдове – например малки чинии, които няма да ви позволят да изядете голяма порция. Можете също така да експериментирате с цвета на чиниите – при изследвания е доказано, че храната предизвиква по-малък апетит, ако се сервира върху сини или черни съдове.

И най-важното – никога не яжте, ако не искате, бъдете по-малко на масата и се движете повече.

Съществува мнение, че след преяждане е необходимо да се организира  ден за гладуване или да се започне строга диета. Такива методи са неприемливи, тъй като преяждането само по себе си е стрес за организма, а строгата диета само ще влоши здравословното състояние след празниците.

След Коледа идват дни за разтоварване

В случаите на преяждане по празниците не се препоръчват ензимни препарати, които могат да ускорят храносмилането. Грубото вмешателство в обмяната често води до нежелани усложнения. Ако човек усети дискомфорт в стомаха, добре е да поеме една чаша кисело мляко. То нормализира чревната микрофлора. Млечните лактобацили са истински воини срещу токсините.

Помага и сок от ябълка. Той е богат на пектин – вещество, което хваща холестерола и го извлича от организма. Народната медицина препоръчва  запарки от джоджен, копър, анасон или кимион – една супена лъжица от подправката се запарва в 500 мл вряла вода.

При препиване класическо средство е зелевият сок (т.нар. бульон трезве) заради многото млечнокисели бактерии. По същата причина помага и голяма чаша от марината от стерилизирани краставички, но разредена с достатъчно вода.

Най-подходящо в такива дни е да се консумират плодове и зеленчуци или зеленчукови супи, гарнирани с кисело мляко.

Задължително е да се приемат по 2-3 л течности като вода и чайове. В един от разтоварващите дни може да се пие по една супена лъжица лимонов сок, мед и зехтин за дрениране на жлъчно-чернодробните пътища.

Плодовите сокове пък са източник на лесно усвоими захари, които помагат на черния дроб

да се възстанови след преяждането

Разходките също ще ни разтоварят. Те активизират работата на белия дроб и кислородното насищане на кръвта. Така се подобрява и клетъчното хранене. Освен това по-лесно се отделят от организма токсичните вещества, изобилстващи по време на празниците.

Изстискай си един лимон и изпий свежия сок чист или разреден с вода. Този трик също помага при тежест в стомаха – само няколко глътки и след няколко минути се чувства облекчение.

Спа процедури като парна баня, сауна, билкова вана, вана с морска сол и ароматни треви, наред с тренировки с умерено физическо натоварване, ускоряват детоксикацията на организма. Не забравяйте след тези процедури да пиете вода, защото тялото се дехидратира.

Източник: bg-voice.com
ключови думи:
коледно пряждане

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври