Млякото ме мрази!

Особености на лактозната нетолерантност
Млякото ме мрази!

Не, в никакъв случай не ми е лесно да ги измислям тия заглавия. Съгласете се обаче, че ако бях написал "лактозна нетолерантност", нямаше да ви стане толкова интересно. Та, лактозната нетолерантност е чисто и просто неспособността на тялото да разгражда лактоза. Противно на нечии разбирания, тя не е алергия, защото не е следствие от имунна реакция, а е по-скоро храносмилателен проблем.

Лактозата е т.нар. млечна захар. Нейната молекула се състои от два монозахарида – глюкоза и лактоза, което я прави дизахарид. Повечето хора секретират един храносмилателен ензим, който се нарича лактаза. Именно тя е отговорна за разпадането на лактозата на споменатите й съставни части, които впоследствие се асимилират от тялото за производството на енергия. Проблемът настъпва тогава, когато някой не разполага с достатъчно лактаза, и се изразява в един разкошен букет от изживявания под формата на коремни болки, газове, разстройство, гадене, подуване и т.н.

Реалността е такава – лактозата се разгражда предимно в тънкото черво. Когато това се случва ефективно и достатъчно бързо, то тя не получава уникалния шанс да достигне до дебелото черво. Има ли недостиг на лактаза обаче, млечната захар успява да проникне там и за наш най-голям дискомфорт започва да ферментира, генерирайки млечна киселина и мастни киселини, които могат да предизвикат доста сериозни парещи болки. Няколко вида бактерии, познати още като чревна флора, започват да се угощават със захарта и в резултат отделят газове, които впоследствие излизат от потърпевшия под различно налягане и с променлив антисоциален ефект. Извратено е, но е биологичен факт. Колкото по-дълго време прекара лактозата в дебелото черво, толкова по-катастрофални са последиците. Затова може да се каже, че клизмата е един от най-добрите приятели на хората с лактозна нетолерантност :)

inm.comКолкото до причините за това състояние, можем да обособим три вида дефицит на лактаза. Първичният дефицит е генетично предопределен и обикновено започва да се развива бавно след навършването на 2 години. Преди тази възраст децата обикновено имат много високи нива на лактаза, защото сучат, разбира се. След това се предполага, че с намаляването на консумацията на мляко, намалява и необходимостта от този ензим и той става все по-малко, като първите симптоми на лактозна нетолерантност се проявяват към края на тийнейджърските години.

Вторичният (придобит) дефицит се дължи на увреждане лигавицата на тънкото черво, което може да е причинено от гастроентерит, остра диария, химиотерапия, чревни паразити, целиакия, болест на Крон и др.

Конгетиталният (вроден) дефицит е изключително рядко и рецесивно генетично състояние, което пречи на страдащите от него да произвеждат лактаза от самото си раждане. Това означава, че бебетата не могат да храносмилат кърмата и трябва да се потърси алтернативен начин за изхранването им с помощта на адаптирано мляко без лактоза.

Добрата новина е, че в България и на територията на Източна и Северна Европа, като цяло, случаите на лактозна нетолерантност обхващат сравнително нисък процент от населението. За сметка на това на остров Сицилия те достигат до 71%, а в много африкански и азиатски държави – до 90%. За това разпределение се смята, че се дължи на естествения подбор, който е облагодетелствал културите с традиционно висока консумация на млечни продукти. Един вид, можете да сте благодарни на хан Кубрат и неговите хора затова, че са били млекопитаещи скотовъди. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 27.07.2012 | 10:27
    Отговор на коментар #2 от : Ето от къде идва моята информация: "Тъй като пептидите в млечните и в зърнените продукти функционират като опиати при децата от аутистичния спектър, често със започването на безглутенова и безказеинова диета (БГБК диета) поведението им наподобява на поведението на хора, зависими от опиати. Казеоморфинът и глиадорфинът взаимодействат със слепоочните дялове на мозъка, които са свързани с речта и със слуха. Невъзможността пептидите да се разграждат много често е свързана с чувствителността на децата с аутизъм към определени звуци, с честите стомашни болки, отразява се и върху една част от поведенческите симптоми." Източник: www.autism-bg.com Темата е много дълга и съм съгласна, че все още няма "доказани" причини за аутизма. Направих асоциация между вашата тема и прочетеното. Just sayin'
  • 2
    от Не е посочен | 26.07.2012 | 17:50
    Отговор на коментар #1 от : Това не е доказано от науката. Чел съм, че някои деца с аутизъм имат по-специфична чревна микрофлора и често болните демонстрират стомашно-чревни симптоми, но това не означава, че аутистките състояния са следствие от проблемите със храносмилането :) http://pediatrics.aappublications.org/content/125/Supplement_1/S1.full
  • 1
    от Не е посочен | 26.07.2012 | 11:45
    Драснете повече по темата за връзката между аутизма и лактозната/глутеновата нетолерантност. Противно на очакванията за психично заболяване, повечето аутистки състояния са поради проблеми в храносмилателния апарат.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април