Куркумата е корен от семейството на джинджифила и е още една суперхрана, която е желателно да включите към менюто си.
Ароматната съставка куркумин й дава жълтия цвят. В последно време излизат редица научни доказателства, че притежава редица здравословни ползи. Известен е с антиоксидантните си свойства, който
е също толкова ефективен, колкото витамините С и Е. Съществуват данни, че куркуминът може да ограничи разрастването на тумори. Подправката притежава силен вкус и често се ползва като оцветяваща
съставка в кърита, яхнии и супи.
В народната медицина куркумата се ползва от стари времена срещу стомашни проблеми, разстройства и лошо храносмилане. Има твърдения, че помага и срещу депресии и ограничава болката при артритни
заболявания.
Най-големите почитатели на куркумата смесват една чаена лъжичка с вода и я преглъщат бързо. Мнозина от тях твърдят, че ползите от употребата й се усещат чувствително. Първоначално като добро
средство срещу вирусни и бактериални инфекции. Друг начин да приемате жълтата подправка е да я ползвате като добавка или оцветител при готвене, но след като сте махнали ястието от котлона или
фурната.
Ето най-разпространените ползи от екзотичната подправка:
Предпазва сърцето
Веществото куркумин е силен антиоксидант. През 2012 е правено изследване със сърдечноболни пациенти, което е показало, че всекидневният прием на куркума е намалил риска пациентите да получат нови
сърдечни проблеми. Куркумата не е лекарство за сърце, но е доказано, че има позитивен ефект върху него.
Предотвратява образуването на киселини в стомаха
В изследване, направено в Тайван в края на 80-те години са открили, че таблетки с екстракт от куркума са имали позитивен ефект срещу киселините в стомаха. Според учените, причината за
това е, че куркумата е богата на антиоксиданти.
Тайното оръжие - куркумата регенерира мозъчните клетки
В Германия са открили, че съставката тумерон има позитивен ефект върху нервните клетки на мозъка. Учените смятат, че тумерона е между най-важните средства на мозъка, за да се поправя сам се
пише в публикация на вестник Афтонбладет.
Да се яде куркума просто така не е съвсем лесно! В прахообразна форма тя е суха и в по-голяма доза не е много приятна на вкус, а и има известни противопоказания. Високите дози на подправката
надминаващи 15 грама на ден могат да станат причина за известни изменения на нивата на чернодробните ензими. Не е препоръчително да се употребява в големи количества от хора страдащи от камъни в
жлъчката, тъй като куркуминът може да предизвика контракции на жлъчния мехур. При здрави хора тази стимулация може да подобри функционирането на мехура. Също така с повишено внимание трябва да се
използва в комбинации с медикаменти. Например: куркуминът понижава кръвната захар, което трябва да се вземе в предвид от диабетиците. Куркуминът има и изтъняващ кръвта ефект, т.е. намалява
способността й на съсирване, което ако се приема заедно с аспирин може да увеличи риска от силно кървене.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар