За някои от магическите свойства на кейла вече сме ви разказвали.
Предлагаме ви лесна, бърза и здравословна рецепта за салата. Можете да я сложите като гарнитура към основното или да я приготвите като лек и много апетитен обяд.
Към салатата трябва да се приготви кейл чипс и дресинг. Разбира се, можете и да си спестите чипса, но комбинацията от суровия и запечен кейл си струва допълнителните усилия. Овкусяването също е от изключително значение – като цяло дресингът е тайната на зеленолистните салати.
Продукти
За кейл чипса
1 връзка къдрав кейл с отстранени стебла
4 с. л. зехтин
сол
За дресинга
3 с. л. портокалов сок (желателно червен портокал)
1 с. л. сок от лайм
1 с. л. ситно смлян чесън
3 с. л. зехтин
1 с. л. кленов сироп
сол
За салатата
1 чаша почистено и нарязано зеле кейл
¼ чаша сварена киноа
1 тънко нарязан малък лук
2 с. л. сушени боровинки
3 с. л. счукани орехи, леко запечени
1 с. л. печени слънчогледови семки
¼ грубо нарязани листа от мента
¼ - ½ авокадо, нарязано на кубчета
сол
черен пипер
Приготвяне
· За кейл чипса: загрейте фурната на 150°С.
· Измийте и изсушете добре кейл зелето, след което го разкъсайте на големи парчета.
· Разделете кейл парчетата в две големи подправете двете партиди 2 с. л. зехтин и щипка сол
· Използвайте пръстите, за да втриете подправките в кейл листата, след което ги разстелете върху тавите като не бива да бъдат едно върху друго
· Поставете тавите в горната и долна част на фурната, печете за 10 мин., след което разменете тавите и оставете да се пече още 7 мин.
· Оставете чипса да изстине върху тавите преди да го махнете.
· Докато чипсът се пече можете да направите дресинга; смесете първите пет съставки от списъка и добавете сол и пипер на вкус.
· За салатата – смесете всички съставки в средно голяма купа и сипете половината дресинг. Добавете сол и пипер на вкус и прибавете голяма шепа от кейл чипса.
· Да се сервира веднага (за да се запази чипсът хрупкав) и се досипва останалият дресинг.
Добави коментар