Защо да похахваме повече грах

Защо да похахваме повече грах

Грахът е не само достъпен и вкусен, но и изключително здравословен продукт. Той е богат на протеини, фибри, витамини и минерали, които подпомагат сърцето, храносмилателната система и имунитета.

Защо трябва да се яде повече грах
Грахът е добър източник на два важни макронутриента: протеини и фибри. Една порция съдържа 7 грама протеин и 6 грама фибри.1 , като много хора се нуждаят от повече фибри .

Възрастните жени трябва да консумират 25 грама фибри, докато мъжете трябва да консумират 38 грама. Приемът на много фибри е важен, защото може да намали риска от сърдечни заболявания.

Що се отнася до протеините, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показват, че бобовите растения съдържат растителни протеини, които са богати на други хранителни вещества, като минерали, витамини и антиоксиданти. Те могат да се различават от тези, които се намират в животинските протеини.

рахът е богат на фенолни съединения, вид антиоксидант, който може да предпазва от хронични заболявания като възпалителни заболявания и рак.

Според клиниката в Кливланд , грахът съдържа каротеноиди, по-специално лутеин и зеаксантин, които предпазват очите от вредната синя светлина и могат да намалят риска от свързана с възрастта макулна дегенерация.

Как да ядем повече грах

Включете грах в различни ястия, включително:

  • супи и пюрета – грахова супа или крем супа от грах. Можете да приготвите както класическата с пушени меса, така и веган вариант
  • салати – добавете варен или консервиран грах към салатите. Той се съчетава добре със зеленчуци, зехтин и билки
  • каша и гарнитури – грахът може да се готви като отделна каша или да се добави към ориз или киноа
  • закуски – печен грах с подправки – хрупкава и засищаща закуска

Използвайте различни форми на грах

  • сух – изисква накисване и готвене, но е евтин и има дълъг срок на годност
  • консервиран – бърз начин за добавяне на грах към ястия
  • замразен – запазва повечето хранителни вещества и почти не изисква готвене
  • грахово брашно – може да се добавя към печени изделия, сосове, панировка.
ключови думи:
грах

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври