Бум! Експерименти в кухнята

От Институт Сервантес ни показаха що е то молекулярна гастрономия
Бум! Експерименти в кухнята

Най-важното

Знаете ли, че хайвер може да си направите и от портокалов сок, а също и от доматен? Всъщност, важна роля в желирането на топченцата играе т. нар. водорасло агар-агар, което може да откриете в повечето биомгазини.

Спагети от бяло вино? Морковена пяна? Ягоди с вкус на скарида? "Невъзможно!", ще кажете вие. Ала изобщо не сте прави да мислите така. Защото в молекулярната кухня всичко е възможно, приятели. Или почти всичко :)

Терминът се появява през 60-те години на 20 век, когато двама учени започват да правят опити с храна, в стремеж да си отговорят на сложните въпроси, които само те си задават.

Няколко години по-късно се появяват и други ентусиасти, готови да превърнат кухнята си в лаборатория и, едновременно с това - адски любопитни да разберат какво се случва с хранителните продукти, когато същите преминават през различни химични процеси.

Един от тези експериментатори е каталунецът Феран Адрия, когото не без основание наричат "бащата на молекулярната кухня". Адрия безспорно е магьосник в приготвянето на авангардни специалитети, има собствен ресторант, където се вихри на воля, а само преди няколко дни самите ние успяхме да реализираме една негова рецепта. О, да! Направихме си хайвер от балсамико оцет :) Съвсем сериозно. 

Това стана възможно благодарение на Меглена Мишева, която е координатор на културните прояви в Институт Сервантес-София и с която ви запознахме в ей този материал. Меги ни покани да присъстваме на последното занятие от курса по испанска кухня, който институтът стартира през месец януари.

Финалният урок бе посветен именно на молекулярната гастрономия. Страшно ни хареса да готвим в приятна атмосфера, в непрекъснати шеги и закачки. Само вижте каква чудна лабораторно-кулинарна забава си спретнахме: 

818339Институт Сервантес - София

818181Институт Сервантес - София

818182Институт Сервантес - София

А сега да си направим заедно хайвер, искате ли?

Ето така:  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 26.02.2013 | 15:05
    Много яко! Ще се пробва задъжително... чудесно видео, тема и снимки :) Поздравления!

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април