Тренировката на: Хю Джакман

И с последната си роля на бивш боксьор австралиецът демонстрира впечатляваща физическа форма
Тренировката на: Хю Джакман

Както стана ясно, ние харесваме Хю Джакман. Той е супер чаровен, има здравословно отношение към начина си на живот и, според нас, има солидно присъствие на големия екран.

Никой не може да отрече, че австралиецът, който след по-малко от седмица навършва 43, изглежда наистина добре и в отлична форма. Разбира се, това до голяма степен е свързано с ролите му на екшън герой в поредицата X-Men, но и с последния му образ в лентата "Жива стомана" (Real Steel).

Там Хю се подвизава като бившия боксьор Чарли Кентън, който присъства на ринга чрез... роботи. А в един момент става и професионален треньор на робот, който започва да мачка стомана наред :)

Извън баналната история обаче, Джакман демонстрира страхотна физика. И тя е резултат от сериозна подготовка, по време на която смуглият симпатяга тренира и с американската легенда в бокса Шугар Рей Леонард. Ето за какво става дума:

Тренировката

justjaredАвстралиецът дълго време развиваше физиката си, след като прие да участва във филмите от серията X-Men. Както не веднъж казва в интервюта, основната му идея е била да трупа мускулна маса постепенно, а не ударно. Така не би я загубил бързо впоследствие, когато си почива или се подготвя за друга роля и не тренира толкова редовно. И очевидно тази схема работи в неговия случай.

За образа си на бивш боксьор обаче Хю имал нужда от различен подход. Той споделя, че "боксът е като танците – всичко е в краката. И трябва да научиш правилните стъпки, иначе си тромав и само те блъскат по главата". С други думи, по-голямото тегло може много да пречи на подвижността на тялото и прецизността при ударите, което е от основно значение в този спорт.

За това Джакман си поставил 3 цели: повишаване на мускулната маса и силата, но заедно с това и редуциране на подкожните мазнини. Сами по себе си тези насоки се съчетават трудно в една програма, за това цялостната му подготовка продължила почти половин година. Тя била разделена на кратки цикли от по 5 седмици всеки, които се редували през целия период.

В първата фаза актьорът се фокусирал върху трупане на мускулна маса, а във втората – върху повишаването на силата. Последната, 5-а, седмица от всяка фаза била насочена към намаляване на мазнините.

В първия цикъл Джакман работел с 15 до 30% по-ниски от максимума си тежести, но с повече повторения. Натоварването се увеличавало бавно и постепенно. Във втория използвал само максимални тежести за всяко упражнение в програмата си, до отказ. Всяка тренировка била следвана от качествено възстановяване – достатъчно сън, разходки и релаксиращи масажи.

В последната седмица на всяка фаза преобладавали движения със собствено тегло или със ниско съпротивление, както и интензивни кардио занимания на интервален принцип.

Шугар Рей Леонард наблюдавал подготовката на актьора отблизо, а няколко пъти седмично му показвал и типични за бокса удари и движения. Той специално отбелязва, че Хю е "отличен ученик", който се стремял да повтаря максимално прецизно насоките на именития спортист.

Резултатът? Впечатляващ Джакман не само на големия екран, но и извън него. Разгледайте още малко горе, в галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май