Танцувай с обръч

Защото е забавно, интересно и полезно
Танцувай с обръч

Детска игра ли? Другия път! Въртенето на обръч изобщо, ама изобщо не е фасулска работа. Защото то изисква сериозна доза концентрация, пластичност и бързина. В този ред на мисли, е наистина страхотно допълнение към тренировъчната програма.

А, ако се практикува редовно, има потенциал да подобри силата в пояса, да развие гъвкавостта, както и много други атлетически качества.

В същото време, съвсем не е скучно занимание. Защото с обръча могат да се правят многобройни и интересни движения. В случай, че сте скептични, вижте това, например:

Готино е, нали? Изпълнява го американският инструктор Джаки Бекър, която безспорно е професионалист в овладяването на "кръга".

Интересното е, че като малка Джаки не е била увлечена по тази разпространена сред момичетата игра. Харесвали са ѝ други неща. Когато е на 20 обаче, преоткрива магията на обръча и любовта ѝ към него даже предопределя професионалния ѝ път. Днес сладураната учи други хора на това как да бъдат пластични и да се забавляват.

Що се отнася до показаното във видеото упражнение, то никак не е лесно. Но Бекър е оптимист и вярва, че всеки може да го направи, стига да иска. Защо не пробвате и вие, а? Осигурете си обръч с широк диаметър и достатъчно свободно място. И действайте!

  • Заемате изправен стоеж, с разкрач на широчината на раменете. Стъпалата ви трябва да са залепнали хубаво на пода, за да ви осигуряват максимална стабилност. Супер! Сега идва ред на сложното.
  • Вдигнете обръча с дясната си ръка (същата трябва да е свита в лакътя, а не изпъната) и започнете да го въртите така, че той да минава през вдлъбнатината, образуваща се между палеца и показалеца. В началото сигурно няма да ви е лесно, но не се отказвайте! За да улесните ситуацията, Джаки ви съветва да си представите, че имате прозорец над главата и да не отлепяте поглед от него.

  • Когато сте сигурни, че се справяте отлично с въртенето, пренесете тежестта на тялото върху левия крак и свийте десния в коляното. За да запазите равновесие, притиснете сгънатия си крайник към опорния. После отново фокусирайте поглед в "прозореца". Въртете, въртете, въртете...

Изчакайте подходящ момент, вдигнете десния крак във въздуха и го прекарайте през обръча.

Когато слезе надолу по тялото, "кръгът" би трябвало вече да се намира на левия крак. Със завъртане извадете въпросния крайник от обръча. 

Вече свободни, се завъртете още веднъж и след това върнете кръга в изходна позиция - да се развява над главата...

Ами, това е! Определено е трудно, няма да спорим. Но пък е интересен начин да тествате баланса си, както и мобилността в долната част на тялото :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април