Прогони шкембето с: Турско ставане

От седене се дебелее, ставай веднага!
Прогони шкембето с: Турско ставане

10 седмици неусетно изтекоха и ето, че вече се намираме насред последния ти шанс да научиш някое ново упражнение и да си спечелиш награда. Тук изобщо не отварям дума за сваляне на килограми, тъй като единственият начин това да се случи до началото на астрономическото лято е да ти ампутират някой крайник. С други думи, или отложи морето за септември и започни предизвикателството отначало, или се приготви да береш срам и марш на плажа.

Така, както повечето хора си пазят най-вкусната хапка за последно, така и аз си пазех това упражнение за финала на инициативата "Висящо шкембе не ходи на море". Някой ден ще напиша подробна статия специално за него, но засега приеми на добра воля, че независимо какви цели преследваш по отношение на тялото си, то ще ти свърши работа.

Съветът ми към теб е да не гледаш на него като на едно движение, а като на комплекс от няколко преливащи се едно в друго упражнения, на всяко от които трябва да обърнеш специално внимание. Затова е препоръчително в самото начало да започнеш да го отработваш без тежест до достигането на поне 10-15 повторения на страна (уморително е, повярвай ми), така че да свикнеш с последователността на стъпките и да чувстваш увереност във всяка една от тях.

Ако усетиш, че някоя ти създава повече затруднения, отдели й специално внимание и дори я тренирай като самостоятелно упражнение – първоначално без тежест и след това с постепенно увеличаване на натоварването. Възможно е да имаш разлика между координацията и мобилността между лява и дясна страна на тялото (защото упражнението се изпълнява и от двете страни, няма как...). Това също е недостатък, който следва да бъде адресиран със поставяне на акцент върху проблемната половина. Хубавото на турското ставане е, че то може да бъде едновременно тест за самооценка и инструмент за изглаждането на идентифицираните с негова помощ неравности :)

За заснемането на демонстрацията сме използвали 16-килограмова пудовка, която можеш да спечелиш в понеделник, 24 юни, благодарение на нашите приятели от Сандекс Спорт. Раздаваме и два комплекта дъмбели, които никак не са лоши и също са удачни за изпълнение на турското ставане. Само ни пусни една твоя тренировъчна снимка или видео във фейсбук и си в играта!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април