Има ли най-важна мускулна група?

Къде се намира центърът на човешката красота и сила?
Има ли най-важна мускулна група?

Всички мускулни групи в тялото са най-важни. Би било неразумно да се правят категоризации, тъй като тялото е кинетична верига и както гласи клишето: "Най-слабото ни звено определя точно колко сме силни." Може да се каже обаче, че има най-подценена мускулна група и това са глутеусите (седалищните мускули).

Всъщност, тялото излъчва най-много "красота" и сила от центъра си, а именно – седалището. Големият му размер е една от най-характерните черти на човешката мускулатура и е свързан с функцията му да ни поддържа в изправено положение. Това е най-крупната мускулна група в тялото. Колкото повече се отдалечаваме от нея в посока крайниците, толкова по-малки стават мускулите и толкова по-фини стават костите, докато стигнем до пръстите, които са пригодени за най-прецизните задачи.

Обръщали ли сте внимание къде са най-"надарени" едни от най-силовите атлети – щангистите? Всъщност, седалищните мускули за от голямо значение за абсолютно всеки динамичен спорт. Замислете се за привидно "ръчни" спортове като бокса, хвърлянето на гюле, голфа, тениса. При тях движението винаги започва от тялото или по-точно от центъра на тялото. Останалите части предават този импулс и го усилват, а ръцете го насочват и прецизират. С още по-голяма сила това важи за дисциплините, в които са силно застъпени тичането и скачането. И така, защо бихме искали да имаме колкото се може по-силни и добре изразени седалища:

Здравословно и превантивно значение

  • Силното седалище е необходимо за правилното изпълнение голяма част от упражненията с някакво съпротивление. Ако глутеусите са слаби, голяма част от натоварването се поема от кръста и това създава предпоставки за контузии.

  • Силното седалище дава много по-добър контрол върху бедрото и при движение позволява на коляното да стои в една линия с пръстите на краката. По този начин се редуцира вероятността от възникване на болки и травми в коленете. Също така, силните глутеуси щадят коленните стави, поемайки голямата част от натоварването при упражнения за долната част на тялото.

  • Силното седалище е от ключово значение за правилната стойка и механиката на движенията. Ако не сме достатъчно силни в тази област, създаваме предпоставки за възникването на множество дисбаланси нагоре и надолу по веригата.

Естетично-сексуално значение

  • Силното седалище изгаря много повече калории и допринася за отслабването и поддържането на нисък процент подкожни мазнини. Бидейки голяма мускулна група, която участва в почти всички атлетически и житейски движения, силните и активни глутеуси ще изразходват много повече енергия, отколкото слабите такива.

  • Силните задни части са добре оформени. Колко са хората, които могат да се похвалят с това? Добре оформените задни части ще ви отличат от останалите. Това важи както за мъже, така и за жени. Покажете ни сексуално активна жена, която твърди, че размерът и формата на мъжкото дупе нямат значение и ние ще ви покажем жена, която слъгва. Това е една от онези части на тялото, които ни действат на подсъзнателно примитивно равнище и са сигнал, че срещу себе си имаме физически силен и здрав индивид.

  • Мили дами и господа, познайте кой е най-сексуалният мускул в тялото. Не, това, за което си мислите не е мускул. Да, именно седалището е мускулатурата, която отговаря за любимите възвратно-постъпателни движения. Удоволствието от секса е правопропорционално на силата и издръжливостта на задните части на партньора.

Атлетическо значение

  • Силното седалище ще ви позволи да скачате по-нависоко и по-надалеч

  • Силното седалище ще ви позволи да тичате по-бързо и по-ефикасно

  • Силното седалище ще ви позволи да променяте посоката на движение много по-рязко и да лавирате много по-бързо

  • Силното седалище ще ви позволи да се усуквате по-експлозивно, което означава, че ще хвърляте по-бързо и по надалеч, ще замахвате много по-експлозивно и ще имате много по-голяма сила на удара

  • Силното седалище ще ви позволи да вдигате много по-големи тежести в залата

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май