Сигурно ще се съгласите, че най-хубавата вест днес е, че е петък :) Да, уикендът наближава скоростно, а това за мнозина от нас означава само едно единствено нещо... Почивка!
Като оставим настрана приятните изненади от календара обаче, току-що попаднахме на още една новина от света на суперхраните, която също може да се превърне в повод за ваканционна радост. Особено за тези, които смятат да купонясват през почивните дни и да консумират спиртни напитки в нерeгламентирани количества.
Специално за тях, група от европейски учени е спретнала ново и любопитно проучване. След поредица от тестове и опити върху плъхове, въпросните специалисти установили, че похапването на ягоди може да предотврати появата на стомашно-чревни проблеми, които обикновено възникват след засилена и редовна консумация на алкохол.
Това свое качество плодът дължал на силните си антиоксидантни свойства, както и на ензими, съдържащи се в него. Дерзайте, парти-чудовища!
Всъщност, това не е първото изследване на многоуважаваните експерти. През последните месеци те усилено работят върху голям проект, наречен "EUBerry". Основната му цел е да запознае хората с всички полезни и здравословни качества на така любимите ни горски плодове. Надяваме се много скоро научният екип да ни затрупа с тонове информация по темата.
Но внимание! Не ви съветваме да разчитате единствено на червените сладури да ви спасят от алкохолни щети :) По-скоро ви препоръчваме да бъдете умерени в приема на високо градусни напитки, защото това е най-сигурната ви гаранция, че няма да навредите на здравето си.
Е, остава ни само да ви пожелаем хубав уикенд и... умната :)
Добави коментар