Боровинки

По цели дни и нощи
Боровинки

Как да не се влюбиш в тези малки, палави сладури, пълни с полезни нутриенти?!

Разделени на отбори според вида и цвета си (червена, синя, черна и кавказка), те са топ помощници във всяка диета. Ето защо: 

 В 100 грама продукт се съдържат само около 60 калории. Любимките ни могат да се похвалят още с добро съдържание на витамин C, витамин K, както и на солидна доза фибри.

За това, в месеца на Боровинките в САЩ, нека ги почетем и ние. Като посочим няколко здравословни ползи, свързани с редовния им прием:

  • Смята се, че мъниците намаляват размножаването на мастните клетки в областта на корема. Това означава, че понижават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет, които мазнините в тази част на тялото имат потенциал да отключат.

  • Могат да спасят от частична или трайна загуба на паметта: Редица учени смятат, че този плод оказва магически ефект върху мозъка. Подобрява когнитивните функции и се бори срещу проблемите със запомнянето, появяващи се с възрастта.

  • Симпатягите подобряват храносмилателните процеси: Танинът, съдържащ се в боровинките, бори възпалителните процеси в стомашно-чревния тракт и спасява от неприятни стомашни киселени. Бонус: грижи се за доброто настроение и на пикочния тракт :)

  • Твърди се, че боровинките са новото оръжие в борбата с рака. Въоръжени с армия от антиоксиданти, сладурите неутрализират вредното действие на свободните радикали в тялото.

Те са и страхотен повод да се почерпите с този прекрасен, твърде ободряващ шейк. За да го приготвите, са ви нужни следните продукти:

около 120 гр. боровинки

1 супена лъжичка мед

половин банан

лед

Начин на приготвяне: В блендер разбъркайте до еднородна смес боровинките, банана и меда. Изсипете шейка в любима чаша, добавете лед (по желание) и му се насладете от сърце. Вкусен е нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април