SUP: Сърф с гребло

Лятната мания на звездите
SUP: Сърф с гребло

Сигурно сте забелязали, че любимият летен спорт на звездите определено е сърфът... А напоследък – най-вече този. С гребло! Да, има и такъв, за радост на всички, влюбени до уши във водните приключения.

Между най-големите му холивудски фенове обаче задължително трябва да споменем Дженифър Анистън и чаровникът Матю МакКонъхи. През последните месеци папраците непрекъснато ги хващат да стърчат прави на дъската, в забавно изследване на океанските ширини = )

SUP (от английски език: stand-up paddleboarding) може да ви изглежда по-лесен от уиндсърфинга и от класическия сърф, но въобще не така. Въпреки опората на греблото и почивката от огромните вълни, сърфът с гребло притежава сериозен потенциал да затрудни балансовите ви умения. Даже спокойно може да бъде причислен към отбора на екстремните спортове. Особено ако се практикува от някой, който никак не може да плува = )

Любопитното е, че водното занимание на богатите има дълга история. Баща на първата дъска за SUP приключения е американецът Томас Едуард Блейк.

През далечната 1930 година Блейк получил хавайско вдъхновение и направил версия на традиционната сърф дъска, като запълнил предвидливо в нея няколко дупки. И готово! Оттам се почнало голямото гребане = ) На крак.

Всъщност, приспособлението на находчивото американско момче днес се изработва от от разнообразни материали – от фибростъкло до полимерна пяна, а покривната материя често е специфична смола. Цената му варира при различните модели, а греблото върви отделно. То също може да бъде направено от фибростъкло, както и от дърво. Толкова за екипировката.

Що се отнася до самия спорт, той може да се практикува на разнообразна водна повърхност. Колкото по-спокойна, гладка и чиста е водата обаче, толкова по-добре за начинаещите SUP авантюристи.

Ако решите и вие да се впуснете в това водно приключение, приемете един съвет от нас: в началото пробвайте да "карате" дъската си на колене. Така ще свикнете да балансирате сравнително по-лесно. Когато се почувствате готови, "шофирайте" изправени = ) Свийте краката в коленете, за да имате опора и напрегнете мускулите на горната част на тялото. Добра идея е да плавате в открити води рано сутрин, когато водата е значително по-спокойна.

Е, възползвайте се и от това мокро предложение. Защото до края на лятото остават само няколко седмици = (

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май