Хайкинг под дъжда

Мисия възможна - с подоходяща екипировка, обаче
Хайкинг под дъжда

Най-важното

От английски, в буквален превод, хайкинг означава пешеходен туризъм, екскурзия, но предполага разнороден терен (изкачвания и спускания) с различни степени на трудност при прехода му.

Напоследък е все по-популярен и у нас. Без угризения на съвестта, спокойно можем да го окачествим като една супер тренировка за цялото тяло, въпреки че натоварва най-вече краката = )

Дъждът се случва. Дори през лятото. Но се надяваме капризите на времето да не ви спрат да се поразходите сред природата, нали? Знаем си ви: вие сте оригинални авантюристи, made in България = ) Не се отказвате лесно.

Преди да се впуснете в следващото интересно, пешеходно приключение обаче, би било добре, ако обърнете внимание на екипировката си. Защото, когато стягате багажа си, задължително трябва да оставите в него място за тези няколко, иначе много полезни, дреболии:

Непромокаеми дрехи:

Ще ви разкажем една бърза история с поука. Преди да заминем за екскурзия във Франция (тук!), бяхме предварително инструктирани непременно да сложим в раницата непромокаемо яке. Не сложихме, разбира се. Резултатът: всички в групата бяха сухи. Всички, без нас.

Не повтаряйте грешката ни, особено в планината. Тази дреха нито ще ви натежи, нито ще затрудни уменията ви да опаковате. Обаче, при буря или обилен валеж, ще ви спаси от прогизване и от сериозно измръзване. Както и от това да се стигнете до крайната си точка кални от горе до долу.

Не забравяйте, че имате и глава за покриване = ) Тогава би било разумно непромокаемото ви яке да е 2 в 1, тоест да има качулка. Другият вариант е да носите шапка с широка периферия. И като сме тръгнали да изброяваме, осигурете си...

Непромокаеми обувки

Те ще ви позволят да крачите смело напред, по неравен и кален терен. Лошата новина е, че професионалните обувки за катерене са наистина скъпи. Но без тях не ви съветваме да предприемате сериозни преходи в съмнително облачно време. Защото имаме друга история с поука за вас. С гуменки. Сами може да предположите колко весел беше краят й. За максимална сигурност обуйте и високи чорапи. Защото крачетата трябва да бъдат порядъчно сухи все пак.

Туристически щеки

Не са задължителни, но е добра идея са се снабдите с такива. Те ще ви позволят да пазите равновесие по-лесно. Тоест, ще направят "мокрото" ви катерене сравнително поносимо и даже – приятно.

Чанта в чантата  (непромокаеми)

Всички важни неща (карти, пари и т.н) дръжте в пластмасова кесия. В такава опаковайте и храната си. Не искате да обядвате с мокър сандвич, нали?

И накрая, молим ви, бъдете внимателни към всички свои разходки под открито небе. Дъждът усложнява прехода, но не е единственото условие за произшествия. Имайте го предвид, когато тръгвате.

Успех и весело изкарване!

ключови думи:
хайкинг

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май