Спортно вдъхновение: Даяна Наяд

И нейната екстремна мечта да преплува разстоянието от Куба до Флорида
Спортно вдъхновение: Даяна Наяд

Запознайте се с американския журналист Даяна Наяд. Още от 1978 година насам тя се опитва да преодолее едно наистина сериозно предизвикателство – да измине с плуване 166-километровото разстояние от Куба до Кий Уест (най-южната точка на Флорида). И макар все още да не е изпълнила целта си, Даяна е живо вдъхновение за много хора по света. Защото, въпреки досегашните неуспешни опити и опасностите, които я дебнат във водата, тя не желае да се откаже от мечтата си.

В края на август плувкинята ще навърши 63 години. Първи опит за преплуване на разстоянието тя прави, когато е на 28, а вторият и третият се състояха съответно през август и септември миналата година.

Интересното е, че досега този маршрут е бил преплуван само от 22-годишната австралийка Сузи Мъроуни през 1997 г. Сузи обаче ползва клетка срещу акули, дърпана от лодка, и приключва успешно опита си за около 24 часа.

За разлика от нея, Наяд използва подобна клетка само по време на първото си плуване през 1978 година. Тогава обаче, след 41 часа и 49 минути във водата, тя е принудена да се откаже от подвига си заради лошото време и силната морска буря, която я застига.

www.facebook.com/DianaNyad По време на втория опит журналистката излиза в открити води без клетка срещу акули. Този път получава задух и спира да плува на 29-ия час от старта.

Последният опит е най-страшният. Тогава Даяна съобщава пред медии и почитатели, че се чувства в по-добра форма, отколкото през 1978 година. И смело скача във водата. Очаква се цялото плуване да отнеме между 60 и 70 часа. Както и по време на предишните опити, екип от медици, навигатори и други специалисти (придвижващи се с лодка) придружават американката.

На всеки 45 минути Наяд спира за 20 секунди и приема течности, а на час и половина спира и хапва за около 2 минути. От акулите я предпазва специален щит от неонови пръти, които излъчват несмъртоносни електрически импулси.

Съвсем неочаквано, бедата не идва от акулите, а от силно отровните португалски галери и медузи, които обитават тамошните води. Плувкинята е нажилена неколкократно от тях, а отровата им я парализира. Наяд е обездвижена и започва да се задушава, но за щастие лекарските екипи успяват да я спасят. След случилото се Даяна изживява силен шок и заявява, че повече няма да продължи с опитите.

В началото на месец март тази година обаче, светът гръмва с неочаквана новина – американката ще поднови стария стремеж за преодоляване на паметното разстояние. Тя се изправя пред камерите и, изпълнена с живот и енергия, казва: "Екстремна мечта 2012 стартира официално. Идното лято ще стъпя, изпълзя или дори ще се плъзна на онзи бряг!"

Нещо повече, борбената жена вече е започнала тренировки за издръжливост в открити води, които продължават около 12 часа дневно.

Даяна споделя, че е малко уплашена и се вълнува ужасно от предстоящото приключение, но повече от всичко иска да изживее нещо толкова голямо. Изглежда, че непримиримата смелчага мечтае повече от всякога да се хвърли в изпитанието. Тя казва, че докато плува, се чувства най-отдадена и компенсира за всички моменти, когато не е могла да отвърне на ударите на живота. Нека това лято бъдем с нея!

А за да изпитате малко от енергията на тази забележителна жена, вижте едно от нейните мотивиращи изказвания за бъдещото приключение:

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май