Ето колко калории се изгарят при различните видове спорт

Ето колко калории се изгарят при различните видове спорт

Упражненията и спортът може да изгорят значително количество калории. Броят им зависи от теглото и физическите възможности, но също и от вида спорт. Докато минималните препоръчителни аеробни упражнения са 150 мин. седмично, Центровете за контрол и профилактика на заболяванията препоръчват 5 часа умерена интензивна аеробна активност всяка седмица, пише trafficnews.bg.

Плуване

 

 

Независимо дали е за забавление, за форма или за трениране за състезания, плуването е спорт, който изгаря значителни калории. Смята се, че за 1 час може да се изгорят между 660 и 976 калории в зависимост от теглото и физическите възможности. Този забележителен ефект се дължи на факта, че в плуването участват почти всички мускулни групи.

Бокс

Боксът е интензивна тренировка, изискваща постоянно движение и много голяма енергия. В зависимост от физическото състояние и тегло, в тренировката по бокс се горят между 540 и 800 калории на час. Също така, колкото повече тежи тялото, толкова повече калории ще се горят. Съответно, тъй като мъжете тежат повече от жените, те ще изгарят повече калории.

Каране на ски

Популярните зимни спортове, които изгарят голям брой калории, включват ски, сноуборд и каране на шейна. Според изследване карането на ски и кънки на лед може да помогнат за изгарянето на 436 до 544 калории на час, в зависимост от нивото на интензивност. Хокеят е друг вид зимен спорт, но той изгаря значително повече калории - 700.

Баскетбол

Баскетболът е чудесно аеробно упражнение, което тонизира мускулите. Калориите, които се изгарят по време 30-минутен баскетбол, варират от човек до човек. Например при 50-килограмов индивид за 30 минути ще се изгорят 91 калории, а при някой с тегло 100 кг, ще се изгорят 181 калории. Във всеки случай зависи и от позицията и активността.

Голф

Голфът е спорт, който изгаря почти два пъти повече калории, отколкото баскетболът. Основната причина е, че професионалните голфъри трябва да обикалят цялото голф игрище. Счита се, че тренирането на голф е равно на средна 30-минутна сесия във фитнес. Тук също важи правилото, че колкото повече тежи човек, толкова повече калории ще изгори.

Футбол

Тренирането на футбол изгаря между 600 и 900 калории на час заради непрекъснатото бягане. Независимо каква позиция се заема на игрището - нападател или защитник, то непрекъснатото движение помага за тонизиране и за сваляне на килограмите. Освен това тренирането на футбол изисква предварителни кардио тренировки, които също допринасят за свалянето на килограми.

Тенис

Ако се тренира тенис, то изгорените калории ще бъдат около 1650. При него се скача, бяга и като цяло се използват мускулите на цялото тяло. Истинската причина обаче тенисът да изгаря толкова много калории е, че средно играта продължава почти 3 часа. Тренирайки тенис, не само че се отслабва, но и се поддържа добро ниво на издръжливост.

Бързо ходене

Средната позиция между ходенето и бягането е бързото ходене. То е чудесен начин за изгаряне на мазнини. Калориите, които може да се изгорят за 1 час, са между 550 и 900. Бързото ходене може да се счита за спорт, защото помага за тонизиране, укрепване и разтягане на мускулите. Освен това, то може да се съчетае с приятна разходка в природата.

Скачане на въже

 

Калориите, изгорени на час, при скачането на въже са между 700 и 1100. Скачането на въже е добър начин за разгряване и за затопляне на тялото. То е ефективно за цялото тяло, тъй като освен че изисква подскачане и сила, помага за координация между ръцете и очите. Освен основните скокове, може да се включи кръстосване на ръцете за усложняване, така че да се разтегнат мускулите на ръцете и гърба.

ключови думи:
калории спорт

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември